Varför kunde inte väljarna rösta bort Lenin från makten? – PKJonas

Varför kunde inte väljarna rösta bort Lenin från makten?

Jag brukar intressera mig för vilka sökfraser de som hittar till min blogg via google använder sig av. En återkommande webbsökning som leder till denna blogg och som jag tidigare nämnt i förbifarten är ”Varför kunde inte väljarna rösta bort Lenin från makten?”. Denna fras har uteslutande förekommit i sökningar från Göteborg och har uteslutande gjorts antingen i november eller februari. Bristen på geografisk spridning, de så gott som identiska formuleringarna samt periodiciteten får mig att misstänka att det rör sig om någon form av återkommande skoluppgift. Ingen har googlat från en mobil enhet så fusk under någon form av prov måste uteslutas. Det rör sig antagligen om någon form av hemuppgift.

Detta inlägg måste rimligen komma att placera sig allra först nästa gång någon liten parvel från Sveriges framsida googlar svaret på den av läraren tilldelade frågan.

Så nu talar jag till dig som googlat dig hit, bortskämda lilla skitunge som välsignats genom att födas i en tid när all världens samlade kunskap, och förvisso även galenskap, bara är en googling bort. Säg åt din av svenskt utbildningsväsende undermåligt utbildade lärare att frågan är helt fel ställd. Sovjetunionens medborgare var per definition inte väljare eftersom de inte hade någon rösträtt. Punkt.

OBS, uppdatering 120606: När jag skrev detta inlägg sökte jag runt lite på internet för att se om någon form av val ägde rum under Lenins styre. Jag trodde då att jag hittat belägg för att något sådant inte förekommit. Det kom dock att visa sig att jag hade fel. Medborgarna i Lenins Sovjetunionen kunde faktiskt i någon mening anses vara väljare, se diskussion i kommentarstråden nedan. Jag ber därför förbehållslöst den representant för svenskt utbildningsväsende som känner sig träffad av ovanstående påhopp om ursäkt. Du elev som googlat dig hit för att få svar på frågan är dock fortfarande en bortskämd liten skitunge!

Liknande inlägg på denna blogg:
Relationen mellan delfiner och människor, ett urval av de olika googlingar som leder till min blogg.
Kriminalvården tänker nytt, om varifrån webbsökningarna som leder till min blogg härrör.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Lenin, Demokrati, Webbsökning, Sovjetunionen, Sökmotoroptimering, Utbildningsväsendet.

       

       

5 reaktioner till “Varför kunde inte väljarna rösta bort Lenin från makten?”

  1. Jo, de sovjetiska medborgarna hade visst rösträtt. Problemet var bara att man först struntade i valresultat (konstituerande församlingen), grovt viktade valsystemet till egen fördel (första konstitutionen), förbjöd motståndare och även direkt fuskade. Den sk Stalinkonstitutionen från 1936 var formellt sett hyfsat demokratisk. I praktiken såg det dock annorlunda ut.

  2. För bövelen, är detta sant!? Innan jag skrev detta inlägg googlade jag lite för på ett tryggt och säkert sätt kunna uttrycka mig nedlåtande och hånfullt utan risk för att det skulle slå tillbaka. Som jag förstod det då så var det några dumaval åren innan Lenins makttillträde men inga val, inte ens i formen av riggade skådespel, under hans styre. Därför skrev jag att frågan om väljarna kunde rösta bort Lenin var fel ställd. Att det förekommit val i Sovjetunionen efter Lenin visste jag om, men kan man säga att medborgarna hade rösträtt även under Lenin?

  3. Det som genomfördes var val till sovjeterna, den rådsorganisation som bolsjevikerna menade skulle utgöra grunden för det nya Ryssland. Hur många val som genomfördes under lenins tid vet jag inte. Inbördeskriget gjorde det dock lite rörigt minst sagt.

    Dessa val viktades dock, om jag kommer ihåg rätt, kraftigt för att gynna städerna där bolsjevikerna var starka och dessutom så underkände man eller förfuskade val där socialrevolutionärerna och mensjevikerna fick stöd. Folk som direkt stödde de vita styrkorna fick inte delta i sovjeterna.

    Då varje sovjet bara valde en representant till högre nivå så krävdes det inte så jättemycket fusk för att hålla sina motståndare borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *