Vem tjänar på Divine Favour Mission – PKJonas

Vem tjänar på Divine Favour Mission

Divine Favour Mission är en kristen organisation som försöker etablera sig i flera skandinaviska städer, bland annat Uppsala och Oskarshamn. I dessa coronatider är det dock främst på Facebook de håller sina olika aktiviteter. Det rör sig dels om förhållandevis traditionella kristna TV-sändningar med predikan, musik och insamlingar. Dels rör det sig om mer suspekta livesessioner med organisationens ledare i slutna facebookgrupper där det bland annat förmedlas personliga gudomliga budskap till de som följer sändningarna.

Vid rodret på Divine Favour Mission hittar man Mattias Lekardal som ödmjukt titulerar sig profet. Bland organisationens frontfigurer återfinns också Tommy Dahlman, som efter sina upprepade fadäser nog är välkommen som framträdande företrädare i få andra kristna sammanhang. Lekardal har haft fullt upp med att försvara hur han kunnat ta in Dahlman i Divine Favour Mission. Dock skulle man kunna vända på det och fråga sig hur Dahlman, som ändå har någon småtrivsam aura av strulig marknadsskojare, kan samarbeta med Lekardal som ofta ger obehagliga vibbar av pengafixerad, manipulativ sektledare.

För något som är väldigt centralt hos Divine Favour Mission är pengar och givande. Det pågår ständigt insamlingar där man omedelbart behöver förhållandevis stora summor pengar för att exempelvis rädda Divine Favour Missions verksamhet i Skandinavien, hjälpa behövande i Sverige eller akut lösa behov på barnhemmet man stödjer i Uganda. Hade man för övrigt fått en femma varje gång barnhemmet i Uganda varit på väg att slå igen och man på stört behövde skänka pengar via profet Lekardal så hade man varit så rik att man nog kunnat driva ett antal barnhem i Uganda.

Det är ytterst sällan det redovisas hur mycket man fått in men man hade i alla fall inga större problem att häromsistens samla in målet 130 000 till TV-utrustning som man behövde till organisationens videosatsning på Facebook.

Det behöver nog inte sägas, men detta rör sig inte om en organisation med 90-konto. Lekardal har tidigare bland annat använt ett swishnummer som gått till hans företag Abyan Omsorg AB i vilket underligt nog Mikael Enroos, en kontroversiell kristen profil som i mångt och mycket liknar Lekardal och även han titulerar sig profet, varit involverad. Numera tycks Lekardal enbart använda sina egna mobilnummer för swish och de som ska skänka större summor uppmanas kontakta honom direkt för vidare instruktioner. En annan suspekt detalj är att vid insamlingarna till barnhemmet på sistone har givarna uppmanats att skriva ”Gåva” snarare än ”Uganda” när de skickat pengar till Lekardal och man kan undra vilken anledningen är till att man inte ska markera ändamålet med sin gåva. Det är vid insamlingarna också ofta oklart exakt vad pengarna ska gå till och man kan samla in till flera olika ändamål samtidigt.

Vidare finns ju dessutom möjligheten att de pengar som i slutändan trots allt skickas till mottagare i olika afrikanska länder inte alls hamnar där man hoppats. Divine Favour Mission lär knappast ha resurserna för att följa upp var gåvorna hamnar.

Det verkar i slutändan vara på det viset att gåvorna via Divine Favour Mission och dess ledares ekonomi har en hel del med varandra att göra. Säkert går delar av gåvorna till behövande, konstigt vore det annars. Vem vet, kanske är alla misstankar obefogade och varenda skänkt krona går till de som behöver dem, men de flesta skulle nog ändå tycka att det vore väldigt intressant att få ta del av en komplett sammanställning av alla gåvorna, vad den som skänkt trodde pengarna skulle gå till och var pengarna hamnade i slutändan.

Men det slutar faktiskt inte där, att det är högst oklart var gåvorna som skänks via Divine Favour Mission hamnar någonstans. Det tycks också finnas cyniska och väl uttänkta mekanismer som ska trigga sårbara människor att skänka en större slant. Detta är något som ofta äger rum under profet Lekardals populära sessioner med riktade individuella gudomliga budskap i de slutna grupperna på Facebook.

Lekardal påstår bland annat att Jesus Kristus verkat genom honom så att han fått lama att gå och blinda att se. Det är också en del personer med allvarliga åkommor eller som har andra allvarliga problem i sina liv som följer livesändningarna på Facebook för att få ta del av de gudomliga budskapen profet Lekardal förmedlar.

I snabb takt utlovar profet Lekardal helandemirakler, ekonomiska mirakler och andra mirakler till de som följer sändningarna. Han påstår att detta är sådant som kommit till honom genom profetiska syner för var och en. Alltihop måste sägas vara extremt uselt utfört, Lekardal kämpar verkligen med att försöka fantisera ihop individuella profetiska syner och budskap till alla som så önskar. När fantasin tryter tar han till lite tungomålstal ett slag för att köpa sig lite tid. Som utomstående är det svårt att förstå hur människor kan tilltalas av och uppskatta föreställningen, men kanske handlar det om att man så innerligt längtar efter att bli sedd, få höra att det finns en ljusning och att man snart kommer att vara fri från de svårigheter man upplever i sitt liv.

Alltför ofta har Lekardal under livesessionerna kameran placerad i höjd med sitt skrev så att man underifrån får betrakta profeten, som här i en sändning i Facebookgruppen ”Prophet M Gloryroom”.

Profet Lekardal ger ett ordentligt manipulativt intryck när han i slutet av sina facebooksessioner med riktade rosenskimrande profetior betonar vikten av att skänka pengar. Begreppet sådd (eller ”plant a seed” på engelska) är centralt för Lekardal, och sådden verkar alltför ofta handla om att skänka pengar till Divine Favour Mission. I två-och-en-halv-minuters-klippet nedan som härrör från en Facebooksändning Lekardal höll den 1:a december berättar han lite om vikten av att man utför sådd för att få ta del av smörjelsen, gudomligt beskydd och de utlovade miraklerna.

Det gäller tydligen att verkligen försöka lyssna inåt för att höra om Gud instruerar en att skänka pengar, och hur mycket Vår Herre vill att man ska ge. I detta drygt minutlånga klipp nedan från 29:e November har Lekardal en kort utläggning om detta. Gud ger alltså instruktioner till människor och åtlyder man instruktionerna så kommer man att få de mirakel man så hett längtar efter, ty Gud verkar som sagt inte ge bort något gratis.

Eftersom det ständigt tjatas om att skänka pengar så lär det inte saknas tillfällen för följarna att få en ingivelse att skänka en slant. En ingivelse att skänka en större summa brukar Lekardal själv försöka trigga under sina insamlingar. Han gör verkligen sitt bästa för att hjälpa Guds röst på traven och få människor att höra Gud säga åt dem att dra iväg en tiotusenlapp eller två till Divine Favour Mission. Här är ett exempel i ett två-och-en-halv-minuters-klipp från en Facebooksändning Lekardal höll den 9:e december.

Även om det, med undantag för ett par flashbacktrådar, inte gett något större avtryck på internet så verkar Divine Favour Mission ändå ha en del kritiker, ty förhållandevis ofta tar Lekardal i sina sändningar upp att människor kritiserat organisationen. Ett exempel kan höras i detta sista klipp nedan som kommer från en sändning på Facebook den 27:e november där Lekardal beklagar sig över att vissa i rörelsen har människor nära dem som är kritiska till att man ska ge pengar genom tionde och sådd. De sekteristiska tendenserna framgår tydligt då profeten uppenbarligen försöker avskärma sympatisören från människor i deras vanliga sociala sammanhang som ifrågasätter rörelsens budskap och därmed försvårar hans exploatering av dem. Av sexminutersklippet framgår också att Divine Favour Mission influerats av framgångsteologiska strömningar och den som är en god troende, vilket alltsomoftast innebär att man skänker pengar till Divine Favour Mission, kommer själv att välsignas finansiellt av Gud i slutändan. Detta förutsätter dock alltså att de inte har fel människor i sin omgivning, vilket alltsomoftast innebär de som är kritiska till Divine Favour Mission.

Organisationen verkar alltså möta en del sunt motstånd. Detta kombinerat med att de aggressivt försökt expandera och därmed har dragit på sig en del kostnader för exempelvis lokaler och fordon, samt minst lika aggressivt konstant tigger pengar av sympatisörerna gör att det verkligen ska bli spännande att se om Divine Favour Mission till syvende och sist är en långsiktigt hållbar affärsidé.

       

       

17 reaktioner till “Vem tjänar på Divine Favour Mission”

 1. Det här låter som en blåkopia av Jan Hanvold och hans TV-kanal ”Visjon Norge”.
  Fast Hanvold spelar nog i en högre skojar- och girighetsdivision än Lekardal.
  Om du inte är bekant med Hanvold så rekommenderar jag en titt på fb-gruppen ”Stans pengepredikantene” och NRK-dokumentären ”Pengepredikanten”.

  Många svenska kristenstollar har varit på besök hos Hanvold och för drygt 10 år sedan var pastorsparet Stefan + Maria Hallman (med boken ”Homosexualitet är synd”) programledare i hans dagliga program ”Studio direkte” under en period.

  Har Lekardal nämnt Hanvold/Visjon Norge i sina predikningar?

 2. Hej Lars,

  Tack för tipset på TV-dokumentär, det verkar gå att se dokumentären på NRKs sajt. Jag har såklart hört talas om Visjon Norge men har aldrig fördjupat mig i kanalens aktiviteter. Kan dock inte påminna mig om att Lekardal nämnt varken Hanvold eller Visjon Norge i någon av sina sändningar. Lekardals vicecharlatan Tommy Dahlman har ju dock tidigare varit involverad i svenska Kanal 10 som nog har ett liknande upplägg.

  Det finns nog en del Hanvoldar och Lekardalar därute i den mindre nogräknade delen av kristenheten, som alla har ungefär samma affärsidé. Lekardal var ju tidigare en av de pengahungriga ledarna för Stockholm Karisma Center som körde i samma spår men dock kraschade på grund av djupgående ekonomiska bekymmer.

 3. Dette er frykteliga saker!!! Han har også nært” sammarbete” med bl.a Nigeria. Det er på høg tid at polisen børjar undersøka han.yv

 4. Hej Yvonne,

  Ja, man tycker att någon vid det här laget borde ha gjort polisen uppmärksammad på Lekardals förehavanden då han ändå verkar ha en del kritiker som inte gillar det han gör.

 5. Men det sluter nog med at polisen ikke har kapasitet og resurser!!! Derfør kan dessa svindlare fortsetta.!!!!

 6. Otroligt intressant detta! Märkligt att te x Dagen så lite tar upp sådant här? De tog ju upp debaclet med Stockholm carisma center så de borde kunna ta upp detta med?

  Kanske de är för fega?

 7. Hej Michael,

  Har svårt att tänka mig att Dagen skulle vara rädda för att granska en så uppenbart klandervärd, och samtidigt apart, verksamhet som Divine Favour Mission. Kanske handlar det om att det helt enkelt inte är någon prioriterad granskning, för jag antar att de tipsats mer än en gång.

 8. Dessvärre drar sig kristen media för att granska sådana saker som kan skada ”rörelsen”. De sopar hellre under mattan och tittar åt ett annat håll. Det är först när profan media granskar man rycker in och rapporterar. Då ofta i syfte att balansera de i deras tycke onödigt hårda påhoppen. På så sätt kan man rapportera och ändå försvara, men aldrig granska.

  Man biter inte den hand som föder en.

 9. Hej Janos,

  Jag vet inte, kanske har du rätt. Jag har dock ändå alltid tyckt att Dagen stått för en seriös kristen journalistik (förvisso i jämförelse med publikationer såsom de till Livets Ord anknutna, så konkurrensen är kanske inte mördande).

  Nu har jag i och för sig heller inte läst Dagen på ett tag eftersom de, precis som på så många andra ställen, rest betalväggar framför sina artiklar.

 10. Det går bra för Mattias i alla fall, 2019 var hans deklarerade inkomst: 1 394 490:-, blir ju en ganska ok månadslön. Ska man få ihop den så är det ju inte konstigt att man får ligga i och tigga pengar via social medier…

 11. Hej Per,

  Ja ojsan! 1,4 mille bara i den årsinkomst som passerat skattmasens ögon är inte så illa pinkat!

 12. Vision Norge arbetade väl både Tommy och Ruben Agnarsson från Kanal 10 på en sväng?

 13. Hej Jesusfarbror!

  Är osäker på om varken Tommy eller Ruben någon gång haft anställning på Visjon Norge. I deras Wikipedia-artiklar står det i alla fall inte något sådant. Dock kan de säkert ändå då och då synts i kanalen i olika sammanhang. Tommy har i vilket fall som helst arbetat på svenska Kanal 10 innan han blev utslängd därifrån.

 14. Ho ho! Den där fan har ju härjat i det gamla Karisma Center och förstört livet för ett gäng människor. Lyssnade på Vinhaggornas hämd där de gick igenom rörelsens uppgång och fall.

 15. Hej Johan,

  Tack för poddtipset, Vinhaggornas hämnd hade jag helt missat! Avsnitten om Karisma Center ska jag verkligen se till att lyssna på så snart jag har möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *