Politisk pajkastningsgrupp från höger till vänster – PKJonas

Politisk pajkastningsgrupp från höger till vänster

Man skulle kunna argumentera för att politisk diskussion i grund och botten alltid är något gott som enbart gynnar vårt samhälle. Dock behöver man bara ta en snabbtitt i facebookgruppen Politisk debattgrupp från höger till vänster för att inse att så inte är fallet. Facebookgruppen har över 22.000 medlemmar och är mycket aktiv med många kommentarer på varje inlägg. Det som äger rum i gruppen är dock inte något som tillnärmelsevis kan liknas vid ”det goda samtalet”. Förenklande och rent infantila trådstarter som enbart tycks skapade för att provocera är standard. Påfallande många är faktiskt postade av personen som grundat och driver facebookgruppen, Jörgen Sparrfeldt. Att vantolka och karikera meningsmotståndares ståndpunkter är sådant vi alla gör oss skyldiga till då och då, men det finns grader i helvetet och Politisk debattgrupp från höger till vänster är längst ned i infernos nionde krets i detta avseende.

Det finns i Facebookgruppen också några väldigt aktiva anonyma konton som envist utmålar Sverige som världens sämsta land, med världens sämsta politiker och myndigheter. Det är såklart mycket svårt att säga vilka som finns bakom kontona. Det ligger väl närmast till hands att tro att det ändå handlar om vanliga svenskar som inte vill debattera under eget namn. För den som vill se konspirationer skulle det dock kunna tänkas vara främmande makts trollkonton, eller kanske någons hemliga extrakonton som denne vid behov kan använda för att understödja sitt officiella konto.

I och med coronavirusets framfart har det blivit den svenska strategin i allmänhet och Anders Tegnell i synnerhet som blivit måltavla i en stor del av de polemiska trådstarterna. Visst är Sveriges vägval något som kan och bör diskuteras, men det borde ändå finnas någon lägstanivå i hur kritiken får ta sig uttryck. I skärmbildscollagen nedan ser man två typiska Sparrfeldtska trådstarter med exempel på några tillhörande kommentarer som eldar på diskussionen lite extra.

Sparrfeldt tar ovan två löpsedlar ur sitt sammanhang och försöker göra någon långsökt koppling. Den ena löpsedeln handlar om hur Tegnell uppmanar gamla att gå ut och röra på sig samtidigt som de undviker sociala kontakter. Sparrfeldt gör sig dock dum och låtsas inte om det sista. Den andra löpsedeln berättar om hur en känd person i riskgruppen har avlidit.
Sparrfeldt gör sig dum igen, missförstår en artikel och uppfyller Godwins lag.

Det verkar dock som att drivkraften bakom det usla debattklimatet i gruppen faktiskt är något mer än simpelt agg gentemot politiska meningsmotståndare och myndigheter. Sparrfeldt framställer sig på sin presentationsbild som någon sorts sociala medier-guru. Han läser också en utbildning inom digital marknadskommunikation och tycks sikta på att få ett jobb inom området när utbildningen är över. Facebookgruppen verkar faktiskt vara en del av hans CV för på sin LinkedIn-sida där han presenterar sig som ”Jörgen Sparrfeldt som gillar att få sociala medier att växa” skriver han nämligen följande:

Exempel på sociala medier som jag får att växa. Facebookgrupp från noll till 22 000 medlemmar, 80 000 kommentarer i månaden. Linkedin, 6000 följare på ett år, 3000-4000 views per video. Engagemanget är något jag lägger fokus på.

Dock finns det ju engagemang och så finns det ”engagemang”. Frågan är om det är värt att för CV:ts skull sprida missuppfattningar, defaitism, svartmålande, grovt tillyxade halmgubbar och personangrepp, särskilt som det vid en snabb titt på facebookgruppen blir så uppenbart att det som skulle vara diamanten i hans CV inte är äkta vara. Vilket företag har produkter eller tjänster som de vill ska marknadsföras medelst gyttjebrottning och pajkastning?

       

       

16 reaktioner till “Politisk pajkastningsgrupp från höger till vänster”

 1. Såg just att Jan Sjunneson uttryckt sitt ogillande mot Sparrfeldt:

  ”Jörgen Sparrfeldt driver diskussionsforum på FB men ogillar diskussioner med oliktänkande”

  https://twitter.com/sjunnedotcom/status/629169651386290176

  Och kan inte låta bli att dela denna kommentar från en Richard:

  ”Likt Stefan Löfven styr Sverige med diktatur, styr Jörgen spånfeldt sin vänstergrupp med diktatur…”

 2. Ja, googlar man lite så tycks Sparrfeldt mestadels ha retat upp folk på den högerradikala sidan, eller så är de bara mer benägna att beklaga sig över specifika personer offentligt på internet. Jag tycker dock det känns lite underligt att kalla Sparrfeldt vänster men de som kallar honom det tycker kanske att hela sjuklövern (eller åttklövern till och med?) är att betrakta som vänster. Sparrfeldt, som verkar försöka vara någon sorts antirasistisk höger, sympatiserade tidigare med Centerpartiet men efter Annie Lööfs januarisvek bytte han till Moderaterna. Uppenbarligen var motviljan mot Socialdemokraterna större än den mot Sverigedemokraterna. Skulle vara intressant att se hur han reagerade om Moderaterna bildade regering tillsammans med Sverigedemokraterna.

  Angående hur Sparrfeldt hanterar sin Facebookgrupp så är jag böjd att hålla med den där Richard i senare delen av citatet. Jag är inte den som brukar ha åsikter om hur folk modererar sina grupper och forum men den sparrfeldtska insatsen är unik i sin uselhet i detta avseende. Han är inkonsekvent i regeltillämpningen och det är helt avgörande vilka partipolitiska sympatier den som skrivit inlägget har. Vidare är han den som själv bryter mot sina egna regler å det grövsta.

  Efter det här blogginlägget blev jag såklart utesluten ur hans facebookgrupp så nu är jag tvungen att låna min sambos mobil för att kunna gå in och se vad som händer där. För det går inte att neka till att trots sin uselhet så utövar gruppen en viss lockelse på en.

 3. Jag ställde en högst relevant fråga i den här gruppen.
  Det räckte för att jag skulle fråntas min rätt att yttra mig .

  Då skrev jag och frågade eftersom han skryter med att han är kommunikatör , varför klarar han inte av att svara på en fråga . Och att jag tycker att det är mycket dålig stil han kör .
  Då blir jag hotad att bli utslängd för gott .
  Så Den mannen ger jag Ingenting för .
  Riktigt botten .
  Hälsn Pia

 4. Hejsan Pia,

  Här är lite senkommen respons på din kommentar.

  Det där du beskriver är nog en erfarenhet du delar med många.

  Trots att man i Sparrfeldts facebookgrupp måste underkasta sig hans inkonsekventa och godtyckliga regler så känner man ändå en viss svårsläckt längtan efter att få vara där. För att göra en smal och daterad populärkulturell referens så påminner Sparrfeldt faktiskt lite om karaktären ”The soup nazi” i ett avsnitt av serien Seinfeld. Denne hade ett soppkök som var så populärt att han kunde tillämpa drakoniska köregler och trots detta ha kunder i massor.

 5. Jag tittar inte så mycket på TV . Finns inte så mycket som är intressant där .

  Men hur kan man hålla på som han gör ? Det är ju vidrigt !

  Han kallade folk för ” nassar ” helt utan anledning.
  Då lade jag in en fråga om han visste vilka som var med i en Nazistisk organisation som han Visste . Inte tro eller anta utan just veta .
  Då kastar galningen ut mig . Eller blockerar mitt kommenterande. Sicket stolpskott .

  Han Kunde alltså inte svara på den frågan , som jag anser vara högst relevant eftersom han häver ur sig som han gör.
  Då visade han vilket lågvatten han tillhörde med sin fascistidiotstil .
  Och den ska kalla sig Kommunikatör .
  Man skrattar ju ihjäl sig !

 6. Hej igen Pia,

  Jag har inte heller tittat på TV regelbundet sedan 90-talet, därav den daterade populärkulturella referensen.

  Så länge man inte retar upp Sparrfeldt så är ju hans politiska diskussionsgrupp en väldigt frihetlig plats där man kan skriva precis vad man vill, och det är kanske förklaringen till att den är så populär och har såpass många medlemmar.

  Den sparrfeldtska mixen av drakoniskt styre och väldigt lösa tyglar gör kanske att den långt ute på högerkanten alltmer populära termen anarkofascism faktiskt är tillämpbar på Sparrfeldts ”Politisk debattgrupp från höger till vänster”.

 7. Många hintar om att sparrfeldt ligger bakom en del trollkonton på högersidan, som t.ex carnklev m.m.
  En del som blivit bannade när de lyfts upp :)

 8. Hej Mårten,

  Ja, det låter inte helt otänkbart. Sparrfeldt verkar ju väldigt angelägen om att ha en hög aktivitet i gruppen och vill gärna trigga igång hetsiga diskussioner.

 9. Så väl beskrivet. Gick med i gruppen och ställde motfrågor till bl.a. Jörgen Sparrfeldt där jag hade avsikt att debattera hans påstående om enligt honom den enda bra politiken. Påminde honom flera gånger om att svara. Nu är jag blockerad att göra inlägg och kommentera andra inlägg fram till den 30 januari 2021. Så fungerar denne pajas, som utger sig att vara moderat, mot de som sakligt vill debattera med honom och andra.

 10. Hej BÅ,

  Ja, så går det till i Sparrfeldts debattgrupp men du måste ändå sägas ha kommit lindrigt undan med bara en månads avstängning. Vi grövre förbrytare är avstängda på livstid.

 11. Hej Jonas.
  Jag lämnade gruppen då det inte går att få en riktig diskussion där motfrågor inte besvaras utan påstående hur groteska de än är ska få stå oemotsagda.

 12. Lämnade gruppen idag. Skrev innan jag gick ur att jag gjorde det eftersom det inte fungerar att bara ha en moderator för en grupp med 22 000 medlemmar.
  Nu är jag blockad.

  Minst sagt märklig filur denne Sparrfeldt. Verkar rädd för att inte ha makt.

 13. Hej Greger,

  Lite senkommen respons på din kommentar: Ja, man undrar faktiskt ändå litegrann över hur mycket av det anarkofascistiska debattklimatet i gruppen som är planerat och hur mycket som är ett resultat av att Sparrfeldt helt enkelt inte vill släppa ett uns av makten över gruppen.

 14. Jorgen Sparrfeldt har angripit mig och hotat mig, mycket partisk och måste rapporteras.
  otrevligt kille

 15. Finns det mer info om Sparrfeldts alternativa trollkonton? Carnklev har nämnts, finns det fler kända?

 16. Nu har hans grupp havererat fullständigt. Han släpper fram islamister och sk palestinaaktivister aka Hamaskramare

  Vi är många som klev av idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *