Politisk pajkastningsgrupp från höger till vänster

Man skulle kunna argumentera för att politisk diskussion i grund och botten alltid är något gott som enbart gynnar vårt samhälle. Dock behöver man bara ta en snabbtitt i facebookgruppen Politisk debattgrupp från höger till vänster för att inse att så inte är fallet. Facebookgruppen har över 22.000 medlemmar och är mycket aktiv med många kommentarer på varje inlägg. Det som äger rum i gruppen är dock inte något som tillnärmelsevis kan liknas vid ”det goda samtalet”. Förenklande och rent infantila trådstarter som enbart tycks skapade för att provocera är standard. Påfallande många är faktiskt postade av personen som grundat och driver facebookgruppen, Jörgen Sparrfeldt. Att vantolka och karikera meningsmotståndares ståndpunkter är sådant vi alla gör oss skyldiga till då och då, men det finns grader i helvetet och Politisk debattgrupp från höger till vänster är längst ned i infernos nionde krets i detta avseende.

Det finns i Facebookgruppen också några väldigt aktiva anonyma konton som envist utmålar Sverige som världens sämsta land, med världens sämsta politiker och myndigheter. Det är såklart mycket svårt att säga vilka som finns bakom kontona. Det ligger väl närmast till hands att tro att det ändå handlar om vanliga svenskar som inte vill debattera under eget namn. För den som vill se konspirationer skulle det dock kunna tänkas vara främmande makts trollkonton, eller kanske någons hemliga extrakonton som denne vid behov kan använda för att understödja sitt officiella konto.

I och med coronavirusets framfart har det blivit den svenska strategin i allmänhet och Anders Tegnell i synnerhet som blivit måltavla i en stor del av de polemiska trådstarterna. Visst är Sveriges vägval något som kan och bör diskuteras, men det borde ändå finnas någon lägstanivå i hur kritiken får ta sig uttryck. I skärmbildscollagen nedan ser man två typiska Sparrfeldtska trådstarter med exempel på några tillhörande kommentarer som eldar på diskussionen lite extra.

Sparrfeldt tar ovan två löpsedlar ur sitt sammanhang och försöker göra någon långsökt koppling. Den ena löpsedeln handlar om hur Tegnell uppmanar gamla att gå ut och röra på sig samtidigt som de undviker sociala kontakter. Sparrfeldt gör sig dock dum och låtsas inte om det sista. Den andra löpsedeln berättar om hur en känd person i riskgruppen har avlidit.
Sparrfeldt gör sig dum igen, missförstår en artikel och uppfyller Godwins lag.

Det verkar dock som att drivkraften bakom det usla debattklimatet i gruppen faktiskt är något mer än simpelt agg gentemot politiska meningsmotståndare och myndigheter. Sparrfeldt framställer sig på sin presentationsbild som någon sorts sociala medier-guru. Han läser också en utbildning inom digital marknadskommunikation och tycks sikta på att få ett jobb inom området när utbildningen är över. Facebookgruppen verkar faktiskt vara en del av hans CV för på sin LinkedIn-sida där han presenterar sig som “Jörgen Sparrfeldt som gillar att få sociala medier att växa” skriver han nämligen följande:

Exempel på sociala medier som jag får att växa. Facebookgrupp från noll till 22 000 medlemmar, 80 000 kommentarer i månaden. Linkedin, 6000 följare på ett år, 3000-4000 views per video. Engagemanget är något jag lägger fokus på.

Dock finns det ju engagemang och så finns det ”engagemang”. Frågan är om det är värt att för CV:ts skull sprida missuppfattningar, defaitism, svartmålande, grovt tillyxade halmgubbar och personangrepp, särskilt som det vid en snabb titt på facebookgruppen blir så uppenbart att det som skulle vara diamanten i hans CV inte är äkta vara. Vilket företag har produkter eller tjänster som de vill ska marknadsföras medelst gyttjebrottning och pajkastning?

       

       

2 reaktioner till “Politisk pajkastningsgrupp från höger till vänster”

 1. Såg just att Jan Sjunneson uttryckt sitt ogillande mot Sparrfeldt:

  “Jörgen Sparrfeldt driver diskussionsforum på FB men ogillar diskussioner med oliktänkande”

  https://twitter.com/sjunnedotcom/status/629169651386290176

  Och kan inte låta bli att dela denna kommentar från en Richard:

  “Likt Stefan Löfven styr Sverige med diktatur, styr Jörgen spånfeldt sin vänstergrupp med diktatur…”

 2. Ja, googlar man lite så tycks Sparrfeldt mestadels ha retat upp folk på den högerradikala sidan, eller så är de bara mer benägna att beklaga sig över specifika personer offentligt på internet. Jag tycker dock det känns lite underligt att kalla Sparrfeldt vänster men de som kallar honom det tycker kanske att hela sjuklövern (eller åttklövern till och med?) är att betrakta som vänster. Sparrfeldt, som verkar försöka vara någon sorts antirasistisk höger, sympatiserade tidigare med Centerpartiet men efter Annie Lööfs januarisvek bytte han till Moderaterna. Uppenbarligen var motviljan mot Socialdemokraterna större än den mot Sverigedemokraterna. Skulle vara intressant att se hur han reagerade om Moderaterna bildade regering tillsammans med Sverigedemokraterna.

  Angående hur Sparrfeldt hanterar sin Facebookgrupp så är jag böjd att hålla med den där Richard i senare delen av citatet. Jag är inte den som brukar ha åsikter om hur folk modererar sina grupper och forum men den sparrfeldtska insatsen är unik i sin uselhet i detta avseende. Han är inkonsekvent i regeltillämpningen och det är helt avgörande vilka partipolitiska sympatier den som skrivit inlägget har. Vidare är han den som själv bryter mot sina egna regler å det grövsta.

  Efter det här blogginlägget blev jag såklart utesluten ur hans facebookgrupp så nu är jag tvungen att låna min sambos mobil för att kunna gå in och se vad som händer där. För det går inte att neka till att trots sin uselhet så utövar gruppen en viss lockelse på en.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *