Sexköp på Jesu vis – PKJonas

Sexköp på Jesu vis

Kontroversiella före detta pingstpastorn Tommy Dahlman har tidigare främst synts i kristna månglarkanalen Kanal 10 och har också kandiderat till riksdagen för Kristdemokraterna. Han har även författat en liten skrift med titeln Affärer på Jesu vis som gavs ut 2013 av Livets Ords förlag och som jag införskaffat under ett av alla mina besök på Livets Ords årliga Europakonferens. Livets Ord var ju tidigare ökända för sin uttalade framgångsteologi där bland annat rikedom inte ansågs vara något fult utan tvärtom ett tecken på att man var en god kristen. Av detta följer såklart också, vilket väl är än mer problematiskt, att fattigdom är ett tecken på att man är en dålig kristen. Även om detta element numera tonats ned finns det fortfarande kvar under ytan.

Tankarna i Dahlmans skrift Affärer på Jesu vis angränsar till framgångsteologin då han i den redogör för Jesus ledarskaps- & affärsfilosofi och man får lära sig hur man kan bli framgångsrik i affärer genom att följa Jesus exempel. Kapitlen heter sådant som ”Jesus misslyckades aldrig att representera sin produkt” och ”Jesus visste att han inte behövde ro varje affär i hamn för att vara framgångsrik”. I det senare kapitlet skriver Dahlman:

De flesta framgångsrika säljarna säger att de vet att 14 av 15 människor kommer att säga nej till deras erbjudande. Detta inspirerar dem bara till att göra så många presentationer som möjligt, för att hitta den rätta köparen. Jesus lärde sina lärjungar hur de skulle tackla en avvisning: ”Och om man inte tar emot er eller lyssnar till era ord, så lämna det huset eller den staden och skaka av dammet från era fötter.” (Matt 10:14)
Så vi lämnar gungstolen nu. Vi greppar telefonen. Vi skriver det där brevet. Förr eller senare lyckas det. Det var något Jesus visste!

(Källa: Dahlman T, Affärer på Jesu vis, s. 21)

Dahlman personifierar den hycklande frikyrkopastorn då han varit hårdför i moralfrågor och väldigt snar med att fördöma andras leverne samtidigt som han själv gjort en hel del snedsteg i livet. Han har bland annat ett par rattfylleridomar på sig, och nyligen gjorde han även en Paolo Roberto, vilket väl inte är den typ av affärsuppgörelser Jesus ska ha ägnat sig åt.

Dahlman borde kanske ha läst sin egen skrift Affärer på Jesu vis för lite levnadsråd. I kapitlet ”Jesus misslyckades aldrig att representera sin produkt” skriver han till exempel:

Lögnare och bedragare blir alltid avslöjade förr eller senare. Det kan ta veckor, månader och år men sanningen kommer alltid upp till ytan.

[…]

Framhäv och fokusera på fördelarna med din produkt. Men glöm inte att en ärlig relation är värd hundra avslutade affärer.

(Källa: Dahlman T, Affärer på Jesu vis, s. 10)

I kapitlet ”Jesus lät inte andra människors uppfattningar om honom förändra hans självuppfattning” hade han hittat fler kloka ord:

Jesus strävade aldrig efter att ”se bra ut”. Han bara förblev god. Han försökte inte att uppträda trovärdigt. Han var trovärdig. Han kämpade aldrig för att få ett gott rykte. Han hade karaktär.
Varje framgångsrik person vill bli älskad och beundrad, men dina fiender och kritiker kommer aldrig att låta ditt rykte vara fläckfritt. Du måste vara höjd över allt klander.

(Källa: Dahlman T, Affärer på Jesu vis, s. 33)

Som den slipade Jesusinspirerade affärsman Dahlman är vet han dock att slå mynt av sina snedsteg. Han har nyligen varit ute på en lång föreläsningsturné med anledning av sitt senaste boksläpp. I den nya boken Visst gör det ont när hjärtan brister ska han tydligen öppenhjärtigt tala ut om sitt gamla syndiga leverne och man ska enligt bokbeskrivningen få läsa om sådant som ”skilsmässa, sex, otrohet och alkoholism”.

Dock var det förargligt nog under just den här tala-ut-turnén som han gjorde sig skyldig till sexköpet han nu fått ett strafföreläggande för. På dagen stod han alltså hos någon lokal församling och talade ut om sitt gamla förkastliga leverne, för att senare på kvällen uppsöka en sunkig lägenhet för att köpa sex av en kvinna som han rimligen inte kunde ha en aning om hur hon hamnat där. Kanske använde han till och med pengarna han dragit in på dagens bokförsäljning.

På föreläsningsturnén sade han vidare bland annat: ”Och det är en utav mina bittra lärdomar under den här resan jag har gjort, att jag inte var uppriktig från början. Så mycket elände jag hade kunnat undvika!” Dahlman verkar dock inte heller ha varit uppriktig från början i polisförhören, för det krävdes enligt tidningsartiklarna tydligen flera förhör innan erkännandet kom.

Nåväl, hela den här tråkiga historien kan ju i alla fall användas som material till sin nästa bok och nästa bekännelse-turné.

       

       

8 reaktioner till “Sexköp på Jesu vis”

 1. Väldigt fin framsida på boken får jag säga – man kan verkligen känna vilken entreprenör Jesus var. Förresten, ska du delta i Livets Ords virtuella europakonferens? Jag insåg precis att jag själv kan vara med åtminstone bitvis i år eftersom geografin inte spelar någon roll.

 2. Tror inte jag kommer att kolla på onlinekonferensen faktiskt. Europakonferensen är bäst på plats och man bör dessutom vara nära predikanterna för att få ta del av smörjelsen har jag hört.

 3. Tommy Dahlman lade ut det här inlägget på sin blogg den 10 augusti men har tagit bort det sen dess.

  Jag köpte min kärlek för pengar
  av tommydahlman

  Författaren och kulturgestaltaren Gustaf Fröding skrev för mer än hundra år sedan:

  ”Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få, sjung vackert i skorrande strängar, sjung vackert om kärlek ändå”

  Fröding är en av de allra mest kända kulturikoner vi har i Sverige.

  Bara så det är sagt.

  Föreställ dig att du sitter på en tunn bräda i aktern på en skorv, mitt på den indiska oceanen. Ett skrämmande, mörkt och hotfullt djup gapar under dig och en lika oändlig blå och ljus himmel ovan dig. Det är en explicit bild och sammanfattning av de båda verkligheternas närvaro i en människa.

  Det höga och det låga.

  Den legendariska popsångaren Bob Dylan beskriver samma paradox och blottställdhet som om de vore i symbios med upprymdhet, frestelse, lusta. andens närvaro, i ett knippe av sånger under den tiden i hans liv då han vände sig öppet till Gud. En av världens mest kända melodier – ”The answer my friend is blowin in the wind” – skildrar det dubbeltydiga, men ärliga beskedet. Antingen är svaret så enkelt att det finns framför näsan på oss, eller så är det ogripbart som vinden.

  Andlig klarsyn är att inse att ur människans smutsbesudlade innandömen gror vingar som får himlens grundvalar att rotera för att tjäna mänskligheten. I detta ljus upptäcker vi hur jord och himmel blir till ett på stränderna. Förståndets och vishetens uppdrag är att aldrig glömma människans fruktbara dubbelnatur av ande och smuts.

  Konstnären och författaren Lars Lerin säger på sitt värmländska och humoristiska sätt; ”En kan ju bli galen när det kränger och svänger som värst mellan ont och gött, det är så en tapper fotfästet rent å.” Poeten Bo Setterlind är inne på samma paradox när han säger: ”Jag vet vem jag vill tjäna, men jag kan aldrig vara säker” Biskopen Bo Giertz sa: ”Den gamla människan dränktes i dopet, men det kan simma, det aset!” Alla har de funnit sina perspektiv av samma sanning; människans natur består av ande och smuts. Människan kan vara god i en huvudsats, och ond i en bisats – eller vice versa.

  Så tvärt kan övergången vara.

 4. Hej och tack för det förlorade blogginlägget,

  Synd att Dahlman tog bort texten, det var nog ett av hans bättre pekoral där han ju också hyfsat tydligt berörde det som inträffat.

  Att lägga upp ett inlägg och därefter ta bort det är lite typiskt Dahlman. Det verkar inte finnas någon röd tråd i krishanteringen utan det är oförutsägbara tvära kast hit och dit: han tar bort Facebook-konton, startar nya och döper om dem.

  För övrigt tror jag att det fanns annan kärlek att få, både för Tommy Dahlman och Gustaf Fröding, men den kärleken dög nog inte.

 5. Jag växte upp i en församling nör denne Dahlman var pastor. Tänk om jag visste som tonåring då vad hans beteende kom ur. Pingströrelsen borde ta ansvar för vad de gjort mwd generationer som hjärntvättats av dessa sjuka predikanter. Hoppas psykiatrin tar hand om dem.

 6. Hej Emma,

  Intressant att ha fått se Dahlman på nära håll, lär ju finnas massor att berätta från de som haft med honom att göra genom åren. På den tiden lär väl hans yta ha varit mer polerad, även om jag gissar att han under den var exakt samme Tommy Dahlman som nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *