John of God akt 12: Feministisk riksdagskandidat arrangerade resor till sexövergreppsanklagad charlatan – PKJonas

John of God akt 12: Feministisk riksdagskandidat arrangerade resor till sexövergreppsanklagad charlatan

På plats elva på Feministiskt Initiativs riksdagslista återfinns den för denna blogg bekanta Inez Abrahamsson. Hon är ju en av de som arrangerat healingresor till den hänsynslöse brasilianske charlatanen John of God som påstås kanalisera sedan länge döda läkare och helgon. I och med att resorna kritiserades i media för ett antal år sedan blev hon tvungen att snabbt städa sitt healingreseföretag Weforyous hemsida från potentiellt lagstridiga underförstådda påståenden om hur man kunde bli frisk från svåra sjukdomar, såsom cancer, genom att köpa en resa. Städningen av hemsidan innebar dock inte någon avbön utan Inez kom att vara den som skarpast gick ut och försvarade healingresorna, bland annat i en minidebatt mot Sven-Ove Hansson i P4 Extra. Hon kom också att PO-anmäla Västerbottens-Kuriren för deras kritiska reportage om hennes företag, vilket dock inte ledde någonstans.

Att vara med och bedra svårt sjuka personer är såklart illa nog. Dock måste det utöver det anses vara mycket kontroversiellt att ett feministiskt parti har en riksdagskandidat som arrangerat resor för sårbara människor till en för sexuella övergrepp anklagad bedragare. Vill man veta mer om de sexövergrepp John of God anklagats för så kan man bland annat titta 13:45 in i denna granskning av John of God som 60 Minutes Australia gjorde för några år sedan. Reportaget ger inte någon särskilt smickrande bild av det brasilianska transmediet.

Det verkar förvisso som att Inez inte längre anordnar några resor till John of God men enligt hennes hemsida så är hon i färd med att skriva en bok om healingresorna till Brasilien så hon verkar inte ha omprövat verksamheten.

Vem vet, eventuellt kommer resor till en ökänd brasiliansk bedragare som påstår sig vara kanal för andar och behandlar patienterna genom att skrapa deras ögonglober, skära i deras bröst, stoppa upp vassa föremål i näsorna samt utöver det ta sig en hel del friheter att vara en del av Feministiskt Initiativs sjukvårdsreformer framöver.

       

       

10 reaktioner till “John of God akt 12: Feministisk riksdagskandidat arrangerade resor till sexövergreppsanklagad charlatan”

 1. Vilket riksdagsaspirerande partier har, enligt dig, flest woowoos?

  Så här spontant – jag har inte gjort någon undersökning om detta – verkar MP och FI ligga bra till i en sådan sammanställning.

  Är du av samma åsikt, herr PK-Jonas?

 2. Hejsan,

  Jag har lite dålig koll på Feministiskt Initiativ måste jag erkänna. Kanske är de så färska att de fortfarande är väldigt formbara vad gäller sådant som alternativmedicin mm som inte hör till deras centrala intresseområde.

  Att Miljöpartiet är de i riksdagen som varit mest öppna för sådant som alternativmedicin och irrationell GMO-kritik är väl allmänt känt, vilket inte hindrat mig från att rösta på dem ibland. Mitt allmänna intryck är dock att partiet bättrat sig ordentligt de senaste åren. Ska bli spännande att se om de får någon pseudovetenskaplig falang i riksdagen efter nästa val och hur stor den isåfall blir.

 3. Hej igen, PKJonas!

  Jag läser idag följande telegram från nyhetssajten Omni.se:

  Kvinnor anklagar healer för sexuella övergrepp

  Flera kvinnor i Brasilien har trätt fram och anklagat den internationellt kände healern Joao Teixeira de Faria för sexuella övergrepp. Det rapporterar AFP med hänvisning till ett inslag på den brasilianska tv-kanalen Globo.

  En holländsk koreograf identifierad som Zahira Leeneke Maus och nio anonyma brasilianska kvinnor berättar för tv-kanalen att Faria bland annat ska ha tvingat dem att utföra oralsex på honom.

  Enligt kvinnorna ska healern, som även är känd som ”Joao of God”, ha sagt att det skulle bota dem från sjukdomar och att det var det enda sättet för honom att föra över sin ”renande energi” till dem.

  Faria nekar till anklagelserna. (What a surprise! = ett tillägg gjort av mig.)

  Bland referenslänkarna till nyhetstelegrammet finns bl a ett artikeltips som handlar om en kvinna som behandlades av John of God för bröstcancer. Denna kvinna hotades senare med att hennes sjukdom skulle komma tillbaka, ifall hon inte gick med på olika ”aktiviteter” som Faria krävde och ville ha av henne.

  Så man kan ju fundera lite över hur feministen Inez Abrahamsson, hon som anordnat healingresor till John of God, tänker och känner i dag.

  Vem vet, hon kanske planerar nya resor till John of God i Brasilien? Eller vad tror du, PKJonas?

 4. Hejsan, tack för tipset. Är ju långt ifrån första gången John of God anklagas för sådana här saker och det verkar som att det enda som kommer att stoppa honom är hans tilltagande ålder. Nyttiga idioter som vill arrangera resor till honom verkar det ju inte finnas någon brist på.

  Vad gäller Inez så finns det inga tecken på att hon kommer att arrangera fler resor till John of God. Hon verkar ha gått vidare i sitt sökande och det hon verkar brinna för just nu är Bowens familjesystemteori vilket väl måste sägas vara ett fall framåt jämfört med att arrangera resor till hänsynslösa charlataner.

 5. Nu gjorde du mig nyfiken med din kommentar, PKJonas!

  Japp, du har rätt, ser jag efter lite googling. Inez är en sökare, det förstår man direkt när man tar del av vad hon skriver här: http://inez.se/om-inez-abrahamzon/ .

  Vad som förvånar mig är att inga kyrkliga organisationer förefaller anlita hennes talanger (Inez nämner iaf inga sådana vid namn). Däremot ett antal statliga myndigheter. Ja, till och med public service-media (inklusive Sveriges Television och Sveriges Radio) verkar ingå i hennes kundkrets.

  Inez måste uppenbarligen vara en jävel på att kränga s k ”snake oil” .

  Jag undrar just hur hon gör för att stänga av alla de larmklockor som bör ringa inuti skallen på hennes kunder. Till och med en höjdare i Fotbollförbundet tycks ju ha fallit för hennes talanger.

  Vet du om Inez har hållit föredrag på Jordstrålningscentrum än? Den ”organisationen” är ju ett känt vattenhål för allehanda woowoos i Stockholmstrakten.

  Apropå ingenting, har du möjligen wallraffat lite på Jordstrålningscentrum, PKJonas? Jag har dålig koll, men jag har sport att de gamla ägarna dragit sig tillbaka nu under 2018 och att nya krafter har tagit vid. Kolla gärna in detta länktips: http://www.jordstralningscentrum.se/ .

  Någon brist på woowoos har väl aldrig funnits och kommer nog heller inte finnas i framtiden. Så Jordstrålningscentrum går sannolikt en ljus framtid till mötes oavsett vilka som sitter vid rodret. Den enda kvalifikation som behövs är att man måste vara en woowoo. Och så måste förstås alla larmklockor, som är avsedda att reagera på allsköns woowooistisk bullskit, naturligtvis vara avstängda.

 6. För att ha hållt på med såpass kontroversiella resor så är Inez väldigt etablissemangstillvänd. Ingen av de andra healingesearrangörerna har någon bakgrund som liknar hennes vad jag vet.

  Inez har aldrig hållt något föredrag på Jordstrålningscentrum vad jag vet. Det har dock andra healingresearrangörer gjort.

  Jag har varit på Jordstrålningscentrums kvällar inte mindre än åtta gånger. Nu var det dock länge sedan sist och eftersom deras program bara blir tunnare och tunnare vet jag inte om det någonsin blir något mer besök.

  Vet att Eva som driver Jordstrålningscentrum sedan länge sagt att hon vill överlåta verksamheten åt någon annan men jag har inte så bra koll på dem längre och vet inte om det skett.

 7. Intressant. DN skrev faktiskt om det redan för någon vecka sedan.

  Att det förekommit sexuella övergrepp har ju knappast varit okänt om man följt verksamheten ett tag. John of God har dock tidigare alltid kommit undan men det är nog andra tider nu. Detta lär vara slutet för honom, men kanske tar någon annan över verksamheten.

  Lite lustig läsning är för övrigt denna artikel om de påstått övernaturliga händelser som skett i samband med förhören av John of God.

 8. Tror faktiskt de svenska researrangörerna i stor utsträckning bara kommer att köra på med verksamheten trots att ingen John of God finns på plats. Han har tidigare inte heller alltid varit på healingcentret. John of God har ibland varit ledig eller bortrest men där har ändå varit människor på besök på Casan. Det har hävdats att miraklen inte är beroende av honom utan att det är en magisk plats.

  I långa loppet ska det bli intressant att se hur beroende verksamheten är av hans person och hur mycket vidrigheter man kan ta innan det totalt sänker healingcentret som helhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *