Gersonmetoden – att dricka kaffet från fel håll – PKJonas

Gersonmetoden – att dricka kaffet från fel håll

Förra helgen besökte jag new age-mässan Harmoni-expo för fjärde gången men mäktar inte med att skriva ännu ett par utförliga inlägg om tillställningen. Det mesta var sig likt och den som vill veta mer om mässan kan läsa några av mina tidigare rapporter från den nyandliga mässan.

Ett inlägg om mitt besök ska jag dock klara av att få ihop även om det som sagt inte kändes som att mycket förändrats. I många fall var där samma medier, healers, aurafotografer, homeopater, djurkommunikatörer, numerologer och akupunktörer som man sett vid tidigare mässor.

Jag fick bland annat lite gratis förbön från en av alla de kristna församlingar som var på plats. Det finns dock inte något som en fri förbön, för att parafrasera ekonomen Milton Friedman, utan de var självklart ute efter något, nämligen ens själ. Att ragga församlingsmedlemmar på en nyandlig mässa är säkert en väldigt god idé. Där strosar nog en hel del sökare runt som bara behöver lite uppmärksamhet och kärleksbombning för att kasta sig in i något nytt. De sade efter förbönen att Jesus skulle höra av sig till mig inom kort men ännu har jag inte hört något.

Den nyandliga och alternativmedicinska majoriteten på mässan vet dock, till skillnad från de deltagande kristna församlingarna, att ta betalt. För 150 kronor köpte jag en tunn bok författad av Ambres, en egyptisk präst som levde för flera tusen år sedan men som påstås meddela sig genom snickaren Sture Johansson. Den hängivne lärjunge till Ambres som sålde boken berättade att man även kunde få undervisning från Ambres i egen hög person och att deras sammanslutning skaffat en lokal i Bromma.

En iakttagelse jag gjorde är att de som arrangerar healingresor till den skamlöse bedragaren John of God verkar ha ökat sin aktivitet på sistone. På den här mässan var två av utställarna arrangörer av resor till John of God och jag lyssnade lite kort till den mångåriga healingresearrangören Jannie Vidéen när hon talade från stora scenen. En annan som framträdde på stora scenen var schamanen Bart Smyth. Denne tog upp personer ur publiken på scenen. För att övertyga åskådarna om sina tjänsters förträfflighet använde han på de utvalda demonstrationsobjekten samma enkla bondfångarknep som skeptikern och trollkarlen Per-Johan Råsmark demonstrerar 23:30 in i denna video.

Helt klart hade jag varit på Harmoni-expo en gång för mycket ty när jag tittade i föredragsprogrammet var det få saker som väckte min nyfikenhet. Det var egentligen bara ett föredrag som jag kände att jag verkligen ville gå på. På det skulle Gersonmetoden presenteras, en alternativ cancerbehandling i vilken frukt- & grönsaksjuicer samt kaffelavemang var centrala delar. Kaffetrender har ju kommit och gått de senaste åren men att dricka kaffet från fel håll kändes väldigt nytt och spännande. Att Gersonmetoden inte vilar på vetenskaplig grund behöver knappast nämnas.

Tyvärr var det oklart om föredraget om Gersonmetoden skulle bli av och eftersom det skulle hållas ganska sent på eftermiddagen fann jag det inte värt att på vinst och förlust dröja mig kvar på mässan. Jag hann dock spana in utställarens bord och där såldes den svenska översättningen av boken om Gersonmetoden samt den för terapin nödvändiga kaffelavemangsutrustningen. Gersonmetoden verkade vid första anblicken inte vara någon behandling som innebar att desperata cancersjuka skinnades på pengar då det främst är en behandling man utför själv i hemmet. När jag efter mässan kollade lite på den svenska hemsidan och läste i de slutna Facebookgrupperna framgick det dock att det fanns läkare som vägledde i Gersonmetoden över Skype samt att det även fanns kliniker i Ungern och Mexiko dit man kunde åka med en anhörig för att komma igång med behandlingen. Inget av detta verkade vara direkt gratis, ett tvåveckorsbesök på ungerska kliniken ska tydligen gå på runt 60 000 SEK enligt en uppgift i Facebookgruppen.

Att desperata riskerar att luras på pengar är en sak, men det kanske värsta med alternativa cancerbehandlingar är att de kan få patienten att avstå från verksam behandling. En av Gersonmetodens stora internationella profiler var Jessica ”The Wellness Warrior” Ainscough. Både hon och hennes mamma fick båda cancer men avstod konventionell behandling till förmån för Gersonmetoden. De avled sedermera av cancer båda två.

Astrid Benes, som var den som hade Gersonmetodsmontern på Harmoni-expo och skulle hålla föredraget, verkar ha tagit på sig rollen som Gersonevangeliets missionär i Sverige. Det är hon som nyligen översatt boken om den alternativa terapin till svenska och det är också hon som administrerar den svenska hemsidan samt de slutna Facebookgrupperna. I Facebookgrupperna uppmanar hon cancersjuka att ta in på Gersonkliniken i Ungern och att konsultera Gersonläkare över Skype. Även om hon förvisso inte verkar uppmana några enskilda personer att avbryta sin konventionella behandling sprider hon misstro genom att hävda att cytostatika och strålbehandling ger allvarliga och bestående skador samt försämrar förutsättningarna för Gersonterapin. Den stora Facebookgruppen har i nuläget över 1600 medlemmar så det är inte utan att man undrar hur många cancerdrabbade som influerats av de destruktiva tankegångarna och därmed fattat ödesdigra beslut rörande sin hälsa.

Recept på kaffelavemang för Gersonmetoden
Recept på kaffelavemang från Facebookgruppen. OBS, använd ej mörkrost!
       

       

12 reaktioner till “Gersonmetoden – att dricka kaffet från fel håll”

 1. Hejsan Litenklen,

  Tja, även om idéerna många gånger måste sägas vara idiotiska så är det nog inte nödvändigtvis så att människorna som tror på idéerna är idioter, om man med idiot menar något i stil med ”person med begränsad kognitiv förmåga”. Man kan nog tro på irrationella saker av många olika anledningar men ofta fyller det nog något känslomässigt behov av något slag.

 2. Hur går det rent praktiskt till att dricka kaffe från fel håll? Eller dricker man fortfarande kaffet som vanligt och det får något slags laxativ effekt?

 3. UddaBoktips: Japp, det var precis den. Hade glömt att du hade skrivit om den. Kändes som att det var ganska mycket nyandligt snömos när jag lite snabbt bläddrade igenom boken.

  Olof Å: Rent praktiskt går det till som så att du för in en slang 20 centimeter upp i röven, sedan sprutar du in en liter utspätt kaffe. När det är gjort ligger du på sidan i 12-15 minuter och kämpar emot när tarmsystemet protesterar och vill göra sig av med kaffet. När de 12-15 minuterna är över får du sätta dig på toaletten och tömma tarmen. När du går på full Gersonterapi ska detta göras fem gånger per dag. Ha det så trevligt.

 4. ”Även om hon förvisso inte verkar uppmana några enskilda personer att avbryta sin konventionella behandling sprider hon misstro genom att hävda att cytostatika och strålbehandling ger allvarliga och bestående skador”

  Vad är det för misstro?
  Vem har sagt att cytostatika eller strål inte ger bestående skador/dödsfall?
  Hur många % blir friska av strål/cell?

  Varför skulle ingen misstro en stor industri som är beroende av sjuka människor?

 5. Hejsan Bobby,

  Effektiva behandlingar har tyvärr baksidan att de har biverkningar men i normalfallet är cytostatikans och strålbehandlingens biverkningar varken allvarliga eller bestående och nyttan är långt större än den eventuella skadan. De cancersjuka som får konventionell behandling, såsom cytostatika och strålbehandling, överlever i betydligt större utsträckning än de som får alternativmedicinsk behandling: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/08/15/sambandet-mellan-overlevnad-i-cancer-och-alternativmedicin-kartlagt/

 6. Ok, så dagens medicin har all fakta?
  Är du själv cancer patient?
  Har du läst mer om ämnet i fråga?
  Frågar igen vet du hur många cyto/strålning botar?
  Vet du vad som är störst biverkningar?
  Vet du vad som krävs för att ens återställa kroppen till föregående skede?
  Nja lite mer fakta än detta behöver du i fallet.
  Vem tjänar pengar i detta?
  Om det inte tjänar pengar vad händer då?
  Pengar styr allt.

 7. Hej igen,
  Jag tror såklart inte Dagens Medicin besitter all världens samlade medicinska kunskap, det skulle ju vara väldigt märkligt. Det fina med riktig vetenskap är dock att man noggrant redovisar hur man gått tillväga så att man därigenom underlättar en kritisk granskning. Du kan därför längst ned i Dagens Medicins artikel klicka dig vidare till den vetenskapliga publikationens abstract. Om du anser att något är fel så ska du alltså lätt kunna slå ned på detta.

  Eftersom den vetenskapliga metoden är fri för alla att använda så skulle du, om du är redo att lägga resurserna, därefter kunna gå vidare och belägga att konventionell cancerbehandling såsom cytostatika och strålbehandling inte är någon bra behandling, utan sådant som kaffedrickande genom stjärten är en effektivare behandling av cancer. En så revolutionerande upptäckt skulle utan tvekan rendera ett nobelpris i medicin till dig efter att du publicerat resultaten och de klarat forskarvärldens granskning.

  Jag är inte själv cancerpatient och har svårt att veta vad det skulle spela för roll.

  Jag måste säga att jag för övrigt inte har några problem med att läkemedelsindustrin blir snuskigt rik om det leder till att människor blir botade från dödliga sjukdomar.

 8. Jag hade nog varit ytterst tveksam till denna metod om det inte vore för att jag känner till 2 personer som genomgår denna behandling ( och de var uträknade av den traditionella sjukvården) och det ser hoppfullt ut för dem. Vad jag förstår så bygger metoden på att göra kroppen mer alkalisk ( basisk) och i en basisk miljö trivs inte cancerceller ( denna upptäckt är hyfsat gammal och nobelpris belönad). Det räcker inte endast med att äta/dricka vegetariskt utan kroppen tillförs syre ( syrgadkammare) och vitaminer ( intravenöst) för att bygga upp immunförsvaret.

 9. Hej,

  Vad bra att det ser hoppfullt ut för dem! Dock är enskilda fall tyvärr inte värda något alls när det gäller att belägga att en viss metod är effektiv. Får de förresten konventionell behandling samtidigt eller behandlas de enbart med gersonmetoden?

  Vad gäller påståendet att cancer inte skulle trivas i basisk miljö kopplad till ett nobelpris så tror jag att du tänker på Otto Warburgs upptäckter. Warburg har ju blivit populär hos en hel del dubiösa alternativmedicinare som utan grund tar hans forskning som intäkt för att deras mirakelkur fungerar mot cancer. Den här texten, och i det här fallet då främst stycket ”Starving cancer – increase alkalinity”, tycker jag är en bra introduktion till missbruket av Warburgs upptäckter hos de som förespråkar vissa alternativa cancerbehandlingar samt varför det är feltänkt att man genom ändrad kosthållning skulle kunna bekämpa sin cancer genom att skapa en mer basisk miljö i sin kropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *