Hitlerspäckad utställning om psykiatrins förbrytelser – PKJonas

Hitlerspäckad utställning om psykiatrins förbrytelser

De som när sig på överskottet av mitt arbete har börjat skicka mig till Köpenhamn då och då för att där utföra lite tärande arbete åt dem. Efter avslutad arbetsdag brukar kvällsnöjet bestå i att söka reda på ett mål mat att inta i min ensamhet. Därefter letar jag mig med nedsänkt huvud tillbaka till hotellrummet.

I måndags kändes det jobbigare än vanligt när jag traskade mot hotellet genom ett regnigt Köpenhamn. Det är dock märkligt, när man behöver det som mest är ljuset alltid som närmast. Jag fick plötsligt se en affisch som upplyste mig om en utställning om psykiatrins illgärningar. Jag behövde egentligen inte läsa mer än så för att inse vilka som låg bakom det hela, nämligen Scientologerna. De har ju i decennier bedrivit en hätsk kampanj mot psykiatrin, antagligen för att den ses som en konkurrent till rörelsens egna pseudovetenskapliga behandlingar för själen.

När jag tittade närmare på affischen visade det sig mycket riktigt vara Scientologerna som låg bakom utställningen. Det stod förvisso inte uttalat, istället var det en av rörelsens frontorganisationer i Danmark, Medborgernes Menneskerettighedskommission, som stod som arrangör. Eftersom Scientologerna är en av världens mest ökända sekter är det väl inte någon dum idé att ofta bedriva verksamheten genom olika frontorganisationer. Motsvarigheten till Medborgernes Menneskerettighedskommission i Sverige heter för övrigt Kommittén för Mänskliga Rättigheter och brukar då och då kampanja mot psykiatrin även om de inte fått något större genomslag.

I Danmark var dock rörelsen uppenbarligen mer aktiv och med raska steg skyndade jag mot Nytorv mitt i centrala Köpenhamn där de smällt upp ett stort tält för sin vansinnesutställning.

godwintältet

När jag gick in i tältet visste jag inte att därinne pågick ett ambitiöst försök att slå nordiskt rekord i Godwins lag. Psykiatrin och nazismen var nämligen ett om man skulle tro utställarna.

nazykiatri

Psykiatrin och rasismen var tydligen också ett. Hela utställningen handlade uppenbarligen om att kleta så mycket obehagligheter som möjligt på psykiatrin.

psykiatripiskad

Vidare fick man lära sig att psykiatri och psykologi leder till folkmord.

psykiatribensin

Danmark är tydligen ett fäste för Scientologerna och de verkar faktiskt inte bara genom frontorganisationer, ibland är de mer öppna. Scientologerna har till exempel en ganska stor och iögonfallande lokal på Vesterbrogade med sektens namn i guldskrift på fasaden. Om jag får tråkigt på nästa Köpenhamnsresa så bär det nog av dit för ett gratis personlighetstest som sekten ju så vänligt brukar erbjuda.

scientologlokal

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Vetenskap, Scientologi, Psykiatri, Köpenhamn, Danmark, Nazireferenser, Sekter.

       

       

2 reaktioner till “Hitlerspäckad utställning om psykiatrins förbrytelser”

  1. Morsning. Jag snubblade in här eftersom någon på FB länkade till inlägget om UwR, och detta inlägg påminde mig om en sak. För ett tag en råkade jag se en poster från något som kallar sig Who Cares in Sweden (Som för övrigt är bättre än UwR på att använda stor begynnelsebokstäver rätt i engelska titlar, men det spelar mindre roll.) Adressen är den frasen följt av .com och jag låter bli att direkt länka av SEO-skäl.

    Budskapet och formspråket skriker ju scientologi lång väg, eller åtminstone allmän knäppgök. Men jag hittar de sedvanliga länkarna till KMR och personlighetstestet, och en grundläggande korssökning på ”Jan Åkerblom” ”scientology” gav inga vettiga träffar. Har du hört talas om denna Jan Åkerblom?

  2. Hejsan,

    Jag har också googlat lite men hittar ingen koppling mellan filmskaparen och Scientologerna. I detta pressmeddelande (Länken är en rel=”nofollow” så den påverkar inte sökmotorerna) från filmskaparen skriver han om den påstådda kopplingen till Scientologerna att: ”Vi är inte och har aldrig varit med i någon religiös sekt eller organisation”.

    I samma pressmeddelande skriver han dock också, utan att ta avstånd från sekten, följande lite konspiratoriska meningar: ”Bland annat sprids ett rykte att vi som producerat filmerna är med i Scientologikyrkan. Detta för att förvilla och skrämma kolleger men även media som under många år, haft en tyst överenskommelse med psykiatrin om att aldrig skriva om det som scientologer rapporterar om. Varför är det så? Svaret handlar nog om att scientologerna anklagar dagens psykiatri för vad sjuka läkare under historiens lopp, har medverkat till. Dock skall man inte glömma att dessa illgärningar aldrig hade kunnat genomföras om ”vanliga människor” haft civilkurage nog att stoppa det. Man tar inte makten, man ges makten. Rädslan skapar feghet som skapar monster i oss själva.”

    Det finns ju även en hel del skepsis mot psykofarmaka i den alternativa världen utanför Scientologerna så det är inte alls omöjligt att det faktiskt inte finns någon koppling till den ökända sekten trots att det är den första tanken som slår en när man klickar in sig på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *