Back on Track är inte på banan – PKJonas

Back on Track är inte på banan

Ödet har gjort att jag kommit i kontakt med företaget Back on Tracks produkter. De tillverkar stöd, skydd och täcken av olika slag, för människa, häst och hund. Hade det rört sig om vanliga handledsskydd, armbågsskydd eller hästtäcken så hade de varit ganska ointressanta. Back on Tracks produkter påstås dock vara något utöver det vanliga och ska hjälpa mot inflammationer och skador på andra sätt än de traditionella motsvarigheterna. Om materialet skriver de på sin hemsida att: ”Textilien är en synergi mellan gammal kinesisk erfarenhet och modern vetenskaplig textilteknologi.” (Webcite) Gammal kinesisk erfarenhet är ju en sådan där diffus fras som får varningsklockorna att ringa och vi får aldrig veta vilka erfarenheterna är. Den moderna vetenskapliga textilteknologin verkar vara keramiska partiklar i tyget som reflekterar värmestrålning. Modern vetenskaplig textilteknologi i all ära, men lite moderna vetenskapliga studier på produkterna skulle inte heller vara så dumt om de nu påstås vara något annat än det konkurrenterna säljer. Studierna lyser dock med sin frånvaro. Däremot finns det på hemsidan bilder av glada människor som varmt rekommenderar produkterna och berättar om hur de blivit hjälpta av dem. Leenden och glada tillrop istället för knastertorra studier brukar ju också vara rätt vanligt när det gäller den här typen av produkter.

Man kan ofta störas av den rika tillgången på bluffprodukter för oss människor. Det tycks dock ofta vara än värre för våra fyrfota vänner, och då särskilt för hästar. För dem tycks marknaden svämma över av pseudovetenskapliga produkter som dessutom kostar skjortan.

Hur som helst, den föreslagna mekanismen som ska göra att Back on Tracks skydd och täcken påskyndar läkning är enligt företaget följande:

Egenskapen hos de keramiska partiklarna är att när de blivit uppvärmda av kroppsvärmen utstrålar keramiken en värme som träffar kroppen. Värmen som på detta sätt återreflekteras är en långvågig värmestrålning vilken är detsamma som långvågig infraröd strålning.

[…]

Den våglängd som de keramiska partiklarna emitterar absorberas i cellerna och en signal går till hjärnan om att värmeenergin ökar och hjärnan öppnar då blodkärlen. Absorptionen sker inte bara på huden utan även en bit ner i vävnaderna, vilket gör att blodkärlen vidgas inte bara ytligt utan även i muskler och kring leder. Den ökade blodcirkulationen i vävnaderna luckrar upp muskelspänningar och stärker kroppens egna förmåga till att häva inflammationer och läka skador.

(Webcite)

På ett hästforum är denna tråds inledande inlägg läsvärt. Det är skrivet av en person som utger sig för att vara ”produktutvecklare inom textila/hybrida material med inriktning reflektion/energibesparing/värme/kyla” och i inlägget pekas på hur Back on Tracks påståenden om de keramiska trådarna är felaktiga och vilseledande. Keramik är dels inget högreflekterande material och även om det skulle vara det så är trådar alls inte reflekterande på samma sätt som en plan yta. Produkterna kan dock ha egenskaper som gör att de är värmebevarande. Längre fram i forumtråden kliver Back On Tracks VD in, dock utan att ens kommentera invändningarna vilket väl innebär att de är välgrundade. Istället väljer VD:n att fokusera på sådant som felstavade namn.

På Vetenskap och Folkbildnings forum finns också en tråd om företagets produkter. En användare på forumet har mailat företaget och frågat efter genomförda studier på produkterna. Hon fick svaret att en studie gjorts men att den på grund av mystiska omständigheter inte kunde publiceras. Gissningsvis var den undermålig.

Jag mailade lite med en herre på företaget och fick en gullig liten studie som omfattade tio hästar mailad till mig. Naturligtvis hade utförarna varit skeptiska innan men blivit förvånade över att produkten fungerat så bra. Sen hände det visst något som gjorde att studien inte kunde publiceras. Stackarna som sedan skulle sälja produkten hade inte resurser till att försöka upprepa studien så de satsade på marknadsföring istället. I vilken de inte anses kunna använda studien. Man styrker bevisföringen med auktoritetsargument och misstänksamhet emot mig. Klart BoT fungerar!

(Källa: Användaren pax på VoF:s forum)

Produkternas teoretiska grund tycks vara minst sagt skakig. Det avgörande påståendet, att dessa produkter har egenskaper som underlättar läkning och motverkar inflammationer på andra sätt än vanliga motsvarigheter, är något som inte är belagt. Någon vettig vetenskaplig studie av produkterna har ju inte gjorts trots att det borde vara enkelt att sätta upp en studie där en kontrollgrupp får helt vanliga stödprodukter eller täcken utan de undergörande keramiska partiklarna. Det tycks dock istället som att Back on Track kallt räknar med att folk är tillräckligt lättledda för att ta dem på orden att det fungerar och betala mer än för motsvarande stöd som saknar den gamla kinesiska erfarenheten och den moderna vetenskapliga textilteknologin. Det gör dock företaget tyvärr helt rätt i, de omsätter årligen hela 30 miljoner SEK.

Liknande inlägg på denna blogg: Magnetisörens nittioåttonde vinter, om magneternas påstått välgörande egenskaper.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Vetenskap, Skojare, Back on Track, <Alternativmedicin, Konsumentfrågor, Pseudovetenskap, Skepticism.

       

       

4 reaktioner till “Back on Track är inte på banan”

 1. Hej Du bloggare med politiskt riktig hjärna, allt enligt Dig själv och som inte har dokumenterats gissar jag. Sökte på Google men fann inget av intresse gällande just den saken.
  För att produkten, som Du så drastiskt snackar skit om i Din blogg, skall fungera måste den alltså HA en inflammation av artrosliknande form att hantera och jobba med. I annat fall gör naturligtvis vare sig produkten eller företaget gällande att den fyller sin funktion.
  Det är synd om människor som Du som sitter bakom Din dator och bara gör onytta. Ut och jobba istället och lär lite av livet utanför dumburken. Lycka till i livet Jonas

 2. Hej Sissela,

  Var står det att inflammationen måste vara artrosliknande? På Back on Tracks egen hemsida hittar jag inte någon sådan information. Dessutom ser jag att du genom Svanfors Gård själv är återförsäljare av Back on Track och på din hemsida står det heller ingenting om det. Tvärtom verkar produkterna ju enligt din hemsida kunna hjälpa mot lite av varje. Du skriver: ”Infrarött ljus har dokumenterad smärtlindrande effekt, värmen lindrar inflammation, minskar spänningar i musklerna och ökar blodcirkulationen. Spända muskler slappnar av och läkningsprocesser i muskler och leder kan påskyndas. Back on Track används för att värma muskler inför fysisk träning eller arbete, men viktigast är skyddens förmåga att förebygga skador samt lindra och påskynda läkning av redan uppkomna skador. […] Alla kan använda produkterna både i förebyggande syfte samt som lindring av värk och för att påskynda läkningsprocessen av redan uppkommen skada. Några som använder det är reumatiker, knäartrospatienter, whiplashskadade, idrottsutövare i förebyggande syfte och för att påskynda läkning av redan uppkommen skada.” (WebCite)

  Och även om du på din hemsida och Back on Track på sin skulle justera informationen och bara påstå att produkten hjälper vid artrosliknande inflammationer så är ju inte heller det belagt i några studier ännu, så det spelar ju egentligen ingen roll. För det är det som är problemet, avsaknaden av studier på något som vore så enkelt att testa dubbelblint med en kontrollgrupp som får likadana skydd utan de undergörande keramiska partiklarna. Den lilla studien på hästarna erkänner ju Back on Track själva att den är undermålig och att den inte kan användas i deras marknadsföring, och du borde heller inte använda den i din. (Veronica, representant för Föreningen Vetenskap och Folkbildning, kontaktade företaget angående studien) Varför tror du att ett företag som omsätter 30 miljoner SEK och har de ekonomiska möjligheterna är så genuint ointresserade av att skaffa fram belägg för att deras produkter fungerar?

  Men det är klart, varför skulle de bry sig om att testa produkterna så länge det finns återförsäljare som du som inte har något problem med att lura sjuka på pengar med en produkt som inte har någon som helst belagd effekt?

  Slutligen, inte för att jag tycker det borde spela någon roll men jag brukar jobba, även om jag förvisso är pappaledig för tillfället. Jag tycker dock jag kan unna mig det.

 3. Jag köpte ett par BoT-handksar till min hustru då hon har dålig blodcirkulation och alltid är kall om händerna. De kostade en hel del pengar så jag tänkte att det här är grejor det. Dock visade de sig helt sakna effekt. Faktum var att de var kallare än motsvarande produkt, och hon bar dem både utan handskar utanpå och med. Har man läst det minsta fysik så inser man ju att det är helt omöjligt att få ett keramiskt material att börja tillverka egen infraröd strålning. Mig veterligen finns det inget ämne som kan göra just det och den värme som möjligen kan kännas borde härröras från kroppens egna värmestrålning som reflekteras. Som vilket annat textilmaterial som helst gör i våra kläder. Min slutsats är att BoT är en bluffprodukt som livnär sig på människor som har husdjur som naturligt kostar mycket pengar att veterinärbehandla, och folk söker då alternativ som de tror ska bespara dem pengar. Att de som säljer dessa produkter ofta blir aggressiva när de ifrågasätts är bara ännu ett bevis i raden på att det helt enkelt inte fungerar.
  Jag har även själv burit handskarna och befann dem vara tämligen verkningslösa.
  /Arne

 4. Tack Arne för att du delar med dig av dina erfarenheter av Back on Tracks produkter. Ja, det är nog ganska tacksamt att sälja bluffprodukter till djurägare. De känner ju ej av de eventuella smärtor deras djur har och det är nog lätt för den som vill lura sig själv att se förbättringar hos djuren som faktiskt inte finns där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *