Miljöekonomi – PKJonas

Miljöekonomi

Jag har läst Runar Brännlunds och Bengt Kriströms Miljöekonomi eftersom jag ville sätta mig in i vad nationalekonomisk teori har att säga om porlande bäckar, skogsgläntor och små ulliga harungar. I avdelningen nationalekonomiskt skolade herrar räddar miljön har jag tidigare läst Klas Eklunds mer nischade Vårt Klimat.

Brännlunds och Kriströms bok levererade det jag ville ha. Man avhandlar på ett pedagogiskt och systematiskt vis grunderna i miljöekonomi. Ett par kapitel handlar om hur man beräknar värdet på olika naturresurser. Det ligger nära till hands att fråga sig hur man kan sätta ett värde på sådant som biologisk mångfald eller ekosystem överhuvudtaget. Det är dock ingenting som författarna fördjupar sig i. De är ju ekonomer gubevars, självklart har allt ett monetärt värde. Och, som de också påpekar, att låta bli att sätta ett värde på något för att man finner det ovärderligt kan innebära att värdet i slutändan blir intet.

Boken är tryckt 1998 och någon ny upplaga har inte kommit. Även om jag gissar att det rör sig om ett område där det händer mycket så borde det dock inte spela någon större roll när det rör sig om såpass grundläggande insikter i de nationalekonomiska sambanden. Dock känns till exempel texterna om klimatförändringarna en aning daterade. Vidare så ler man också lite när man i en faktaruta där hotet om en annalkande resursbrist ifrågasätts redovisar tidsserier med fallande livsmedelspriser. Tidsserierna slutar 1994. De visste icke vad som komma skulle.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Nationalekonomi, Resurshantering, Global uppvärmning, Livsmedelsförsörjning, Miljövärdering, Biologisk mångfald.

       

       

3 reaktioner till “Miljöekonomi”

  1. Hej,

    Andra upplagan kommer i höst och vi har uppdaterat siffrorna och lagt till ett kapitel om klimatpolitik. Samt lagt till en hel del annat, det har hänt mycket i ämnet sedan 1998…

    Hälsningar

    Bengt Kriström

  2. Hej Bengt,

    Vad roligt, det kommer att bli ett givet köp. När jag läste den förra sommaren lånade jag den på biblioteket. Var dock sugen på att införskaffa den eftersom jag tyckte att den passade bra i bokhyllan hos någon som är allmänintresserad av miljö- och naturresursfrågor och vill kunna titta på vad graferna har att säga om saker och ting ibland. Lät dock bli att köpa den just för att den hade så många år på nacken och tänkte att det nog borde komma en ny upplaga så småningom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *