Klimatskeptikerna, delfinerna och jag – PKJonas

Klimatskeptikerna, delfinerna och jag

Den bitande kylan verkar hålla i sig. Förutom att den fick mig att inhandla ett par rejäla överdragsbyxor har den också bidragit till att hobbyklimatologer som inte kan skilja på väder och klimat fått nya belägg för sina teorier kring global uppvärmning, eller avsaknaden därutav ska man kanske säga. Tacka Kung Bore för det.

Klimatskeptikerna har mycket gemensamt med andra självtillräckliga sanningsrörelser som är aktiva i www-världen, kreationisterna till exempel. De första tvivlar på mänskliga aktiviteters effekt på klimatet, de senare tvivlar på evolutionen som förklaring till varför de varelser som befolkar jorden ser ut som de gör. Somliga må tycka att liknelsen mellan klimatskeptiker å ena sidan och skapelsetroende å andra är elak och orättvis men precis som hos kreationisterna består klimatskeptikernas verksamhet till stor del i att på svaga grunder ifrågasätta mainstreamforskningen. Samtidigt kan varken klimatskeptikerna eller kreationisterna presentera några egna teoribyggen som duger till annat än lätt hjärngympa för nördar med för mycket tid och den närmast perversa hobbyn att plocka isär hitte-på-vetenskap.

Kanske ska klimatskeptikerna dock ändå behandlas annorlunda än sina pseudovetenskapssyskon, kreationisterna. Skapelsetroende har nämligen inte tillgång till ledarsidorna i Sveriges största tidningar, vilket klimatskeptikerna faktiskt har i viss utsträckning. Då jag själv prenumererar på landets malligaste morgontidning är jag tvungen att genomlida Hans Bergströms och Rikard Westerbergs inlagor i ämnet tillsammans med mitt morgonthé. Det känns så genant att läsa, på många sätt påminner det om en Idoluttagning där den hoppfulle aspiranten är pinsamt ovetande om sina egna brister och tillkortakommanden inom gebitet. När man läser tidningen har man ju till skillnad från när man sitter i TV-soffan inte heller skämskudden till hands, man är oftast helt oförberedd på att behöva rodna på andras bekostnad.

Visst går det att ifrågasätta mainstreamforskningen, och det är givetvis också något som bör göras. Klimatet är en komplex historia och förutsägelserna dras med stora felmarginaler. Man måste dock inse att det inte räcker med att gå och inhandla Den lille klimatforskaren-boxen och läsa lite klimatskeptiska bloggar för att sedan kunna ge sig i kast med att kritisera klimatforskarnas teorier och resultat. Någonstans gäller det att ha ödmjukhet inför de arbetstimmar frågorna ägnats och de vetenskapliga metoder som brukats. Den tid är tyvärr längesedan förbi när forskningsfronten låg inom nära räckhåll för en vanlig skärpt, läskunnig medborgare. I vårt högt specialiserade samhälle är vägen dit hård, lång och mördande tråkig.

Hur får då vi vanliga, enkla människor visshet om vad som är vetenskap och inte? Som lekman är ett bra sätt att avgöra om något är vetenskapligt gångbart att kika på om förespråkarna lyckats publicera sig i någon av de seriösa vetenskapliga tidskrifterna. Det har inte de som är företrädare för en radikal klimatskeptisk hållning lyckats med i någon större utsträckning, ett öde de för övrigt delar med kreationisterna. Klimatskeptikerna är hänvisade till bloggar och insändarsidor, och där brukar sällan någon meningsfull vetenskaplig diskussion föras. Det var inte på Falukurirens insändarsida som Einstein presenterade sin relativitetsteori. Att klimatskeptikerna själva ytterst sällan ägnar sig åt klimatforskning är en annan hint om att rörelsen är ute och cyklar.

Mången tapper debattör har stångat sin panna blodig i diskussioner med klimatskeptiker, de tycks dock vara sällsynt svåra att övertyga. Då jag i grund och botten har en mycket positiv människosyn tror jag ändå att alla människor kan förändras. Dock tycks klimatskeptikerna vara immuna mot både teori och empiri och jag anser därför att det är dags att prova något okonventionellt. En del kommer att finna mitt tilltag oetiskt men att hålla människor i okunnighet är också ack så oetiskt.

Då det visat sig meningslöst att tala till klimatskeptikernas medvetna jag är min avsikt att istället tala till deras undermedvetna, måhända är själens källarnivåer en mer resonabel sida hos dem. Det bästa tillfället att nå deras undermedvetna torde vara när de sover. Jag har då möjligheten att övertyga dem när de är som mest mottagliga. Jag håller med om att det är en chansning, något brett vetenskapligt stöd finns ej för inlärning under sömn. Jag vill dock minnas att en amerikansk studie visade att det faktiskt fanns en möjlighet att det fungerade även om det samtidigt förstörde ens nattsömn. En natt med dålig sömn är dock ett billigt pris att betala för att ledas ur villfarelserna.

Problemet är att det kan uppfattas som integritetskränkande om jag smyger mig in i deras hem när de sover och viskar sanningar om klimatet i deras klimatskeptikeröron. Jag måste finna ut ett sätt att tala till dem i sömnen som inte uppfattas som integritetskränkande, den sortens frågor är ju verkligen i ropet just nu. Man vill ju verkligen inte uppfattas som någon Henrik Pontén.

Snillrik som jag är har jag dock listat ut ett sätt att tala till dem i sömnen utan att behöva tränga mig in i deras hem. Min plan må verka lite långsökt och galen men att diskutera med folk som inte är det minsta intresserade av någon rationell diskussion är faktiskt ännu galnare, och det är den metoden många framhärdar i idag när det gäller att övertyga klimatskeptiker. Jag har, hör och häpna, postat en avslappnings-CD till tre särskilt utvalda klimatskeptiker. Min tanke är att den kvällströtte klimatskeptikern slår på CD:n, lägger sig ned, lyssnar och slappnar av för att sedan försättas i det tillstånd jag vill ha dem, sömn. Därefter följer ett dolt ljudspår på CD:n där jag talar direkt till deras undermedvetna och övertygar dem om det oriktiga i deras ståndpunkt. När de sedan vaknar upp på morgonen är villfarelserna som bortblåsta och världen är tre klimatskeptiker fattigare.

Viktigt är att formulera ett trovärdigt följebrev till avslappnings-CD:n som invaggar dem i falsk säkerhet. Jag tycker faktiskt att jag fick till ett riktigt försåtligt sådant:

”Hej!

Tack för dina ansträngningar att sprida sanningen om klimatbluffen. Det måste vara sällsynt krävande, klimatalarmisterna tycks ju vara aktiva dygnets alla 24 timmar. Man kan undra om de får betalt av vindkraftsindustrin för att sitta och sprida sina lögner dagarna i ända.

Du har verkligen gjort dig förtjänt av lite vila. På CD:n i detta kuvert finns avslappnande delfinljud. Delfiner har en lugnande inverkan på oss människor, de är empatiska djur som ligger på en hög andlig nivå och man har faktiskt använt dem för att behandla traumatiserade barn med stor framgång.

Lägg dig på rygg, blunda, slappna av och somna in till de underbara djurens sång. Det har du gjort dig förtjänt av!

/Jonas, också klimatskeptiker”

Min tanke är som tidigare nämnts att den kvällströtte klimatskeptikern snällt följer min uppmaning, lägger sig ned, slappnar av och somnar in till delfinljuden. Jag använde mig av ljudspåret från detta youtubeklipp till delfinavslappningsljuden och nu i efterhand ångrar jag mig lite. När jag lyssnar på ljudspåret känner jag mig inte direkt avslappnad, snarare blir jag nervös. Ljuden känns lite obehagliga och får mig att tänka på de där delfinerna som blev slaktade av elaka japaner i filmen The Cove.

Nåväl, förhoppningsvis somnar den intet ont anande klimatskeptikern ändå in till delfinpipen. Därpå följer nästa steg i min diaboliska plan. Mitt bland delfinljuden kommer det dolda meddelandet. Min tanke är att detta ska gå rakt in i klimatskeptikerns undermedvetna. För att uppnå den rätta samvetesrösten valde jag att spela in meddelandet talandes i en burk.

”HEJ, DET HÄR ÄR DITT SAMVETE SOM TALAR.

VÄRLDEN ÄR PÅ VÄG ATT GÅ UNDER PÅ GRUND AV DE AV MÄNNISKAN ORSAKADE KLIMATFÖRÄNDRINGARNA.

HAVEN KOMMER ATT STIGA, ISBJÖRNARNA OCH BARNEN I BANGLADESH KOMMER ATT DRUNKNA.

DU MÅSTE BYTA STÅNDPUNKT I KLIMATFRÅGAN OCH SLUTA FÖRNEKA KLIMATFÖRÄNDRINGARNA, INNAN DET ÄR FÖR SENT.

ANNARS KOMMER ALLT ATT VARA DITT FEL, Ditt Fel, ditt fel…”

Förhoppningsvis går dessa ord rakt in i deras samvete och förändrar deras uppfattning i klimatfrågan. Att säga att klimatfrågans lösning hänger på dem personligen är förvisso minst sagt en överdrift men då klimatskeptikern precis som kreationisten och 9/11-konspirationsteoretikern ofta tror sig vara vår tids Galileo borde denna grova överdrift matcha deras ego. Likaså borde den överdrivet alarmistiska och anklagande tonen med hänvisningar till isbjörnar och barn i Bangladesh passa med deras uppfattning om hur någon som oroar sig över klimatet tänker. Allt som går in i deras undermedvetna kommer alltså att fungera väl med deras rådande världsbild, det enda som återstår kommer att vara att ta steget över till andra sidan.

Jag har bara valt att skicka avslappningsskiva till tre klimatskeptiker men faller försöket väl ut så kommer jag att hjälpa fler att komma in på den rätta vägen. Följande personer är de särskilt utvalda som erhållit min CD:

Stefan A. Johanssons klimatskeptiska åsikter har gjort mig särskilt beklämd eftersom han företräder det parti som jag vid varje val troget gått och röstat på, och då snackar vi inte bara riksdagsval utan även plojval som kyrkoval och europaparlamentsval.

Eftersom detta är en radikalfeministisk blogg har jag även kvoterat in en kvinna trots att klimatskeptikerrörelsen till största delen består av grånade herrar. Maggie Thauersköld Crusell var den som startade bloggen The Climate Scam med undertiteln ”För dig som hellre tänker själv”, där brukar hon ofta författa klimathaveristiska inlägg.

Sist att erhålla min avslappnings- & klimatuppfattningskorrigerar-CD är Anders Edwardsson, liberalkonservativ tyckare och en flitig klimatskeptisk skribent.

Om mitt lite barnsliga tilltag faller väl ut kommer jag att försöka mixtra med fler klimatskeptikers hjärnor. Jag håller tummarna för att det går vägen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Vetenskap, Pseudovetenskap, Klimatskeptiker, Bloggosfären, Hjärntvätt, Global uppvärmning, Skepticism.

Bloggat: emretsson.net – Aftonbladet förtiger sitt eget klimathaveri, Piprök – We may get to the point ….

Media: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, DN, Expressen1, Expressen2.

       

       

6 reaktioner till “Klimatskeptikerna, delfinerna och jag”

 1. Hej och tack för den fina CD:n. Jag gillade speciellt din avbildning av delfinen.
  Dessvärre har jag liten tilltro till pseudovetenskapliga saker såsom subliminala budskap. Dessutom brukar jag inte ha några större problem att slappna av. :)
  Mvh,
  Maggie Thauersköld Crusell

 2. Vad roligt att skivan uppskattades. Jag ansträngde nämligen mina teckningskunskaper till det yttersta för att rita den där delfinen.

  Tråkigt att det inte hade någon effekt på ståndpunkten i klimatfrågan dock. Det innebär att jag, med Edwardsson inräknad, hitintills har två missar av tre.

 3. Jag saknar ord hur blåögd det går att vara,men jag hoppas du blir frisk snart. Hörde om en som hade telepatisk kontakt med en delfin utanför Hawaii för några år sen,det kanske var du? * den hoppfulle aspiranten är pinsamt ovetande om sina egna brister och tillkortakommanden inom gebitet. * är en bra sammanfattning på den här bloggen. Turligt nog är ca. halva Sveriges befolkning tveksamma till AGW-tramset.

 4. Stig:

  jag hoppas du blir frisk snart.

  Tack, jag ska se till att krya på mig.

  Stig:

  Turligt nog är ca. halva Sveriges befolkning tveksamma till AGW-tramset.

  Det var en anmärkningsvärt hög siffra, var har du fått den ifrån? I Synovates nyligen gjorda undersökning visade det sig att det bara var 16 procent av svenskarna som ansåg att endast naturen själv låg bakom eventuella klimatförändringar. Procentandelen är dock egentligen helt ointressant när det gäller huruvida ”AGW-tramset” är verklighet eller ej. Hur verkligheten är beskaffad är nämligen inte något man kan rösta om, 100 procent av svenskarna kan vara övertygade om att AGW är humbug och det kan likväl vara en realitet.

 5. CO2 & man made global warming är en fars. Det är lätt att känns sig sanningenlig när man tilltror att IMF har ens hälsa & planet i åtanke när de i själva verket redan på 70-talet bestämde sig för att några år senare punga in fullständigt absurda belopp in i CO2-rörelsen (forskare får idag pengar om de bara så nämner CO2 – inte konstigt att det strömmar in forskning som blåser ”i den riktningen”) för att driva fram opinionen för det globala ”initiaitv” som också redan då formulerats a la ”carbon emission trading”.

  Världens ekonomiska elit är maffia. De har ertappat om & om igen för det dem är, vidriga lögnare & sociopater a ”cremation of care”.

  Skilja mellan väder & klimat? Ja du. Kan du det? På vilket sätt går vi mot varmare tider? Och hur mycket av den data IPCC & Co presenterar är bogus? Rent fabrikat? Climate gate är som bekant inte avfärdat, den ”white-wash” man presenterat är skrattretande politisk.

  Men att tillsätta en ”oberoende panel” är ju inget nytt i politikens värld. Det är systematiskt fusk av grövsta sort vi talar om & det på hög nivå & nu senast försök till cover-up. Man litar på att massmedia gör sitt jobb, dvs att de inte gör sitt jobb utan fegar ur & rapporterar det som TT eller andra pakteringsorgan presenterar som ”konsensus & fakta”.

  Att psykologisera är lätt. Att verkligen gå till djupet & att också pröva frågan om etablisemanget söker driva genom global beskattning a ”new world order” kräver lite mer av personen, en förmåga att ställa sig samma typ av fråga som tyskarna var inkapabla till under 1930-talet; finns det en lögn så stor att vi inte ens vågar tänka tanken att den just är..en lögn? Inte skulle väl alla ljuga? Nej. Inte skulle väl alla ljuga om Hitler & Co heller, det gjorde de säkert inte.. Blind tro, tillit, positivism, blandat med rädsla att sticka ut.. Och en oförmåga att ens tänkta tanken att eliten konspirerar mot egna mål utan att delge allmänheten de egentliga syftena.

  Men visst. CO2 är den perfekta ”pollutanten”. Den rör allt som människor företar sig, så successivt kan eliten utifrån det resonemanget beskatta precis allt det människor företar sig.. Utöver den massövervakning, registrering av konsumtion, harmonisering av digitala betalsystem etc som de har i åtanke.. En digitaliserad version av 1984 upphöjt till 5 som kommer att spåra ur förr eller senare i ren & skär teknokratisk fascism.

  Miljön? Den kommer ta stryk av många av de nu kommande genomstressade ”mijlövänliga lösningar” som trycks genom; som GMO och andra mindre testade produkter, såväl de åtgärdsprogram a ”chemtrailing” som redan är i bruk utan någon egentlig kunskap om de ekologiska konsekvenserna..

 6. Ja, du Tom. Jag spelade paranoiabingo samtidigt som jag läste din lilla inlaga och fick faktiskt många kryss; Chemtrails, New World Order, 1984, referenser till hemliga sällskap och makteliter samt lite nazityskland på det. Hade du nämnt 911, mobilstrålning och läkemedelsindustrin så hade jag faktiskt fått full bricka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *