Mikropartivalkollen 2018: Alternativ för Sverige – PKJonas

Mikropartivalkollen 2018: Alternativ för Sverige

Nästa parti i årets mikropartivalkoll är en tämligen färsk stjärna på den svenska partihimlen, nämligen Alternativ för Sverige. Det handlar om tidigare uteslutna sverigedemokrater som startat ett eget parti. Det har i mainstreammedia fokuserats på att de är mer radikala än Sverigedemokraterna, vilket är sant. De är också mer aggressiva i sin retorik och har en helt annan approach till krishantering. Till skillnad från Sverigedemokraterna utesluter Alternativ för Sverige inte sina företrädare när de gjort kontroversiella uttalanden.

Alternativ för Sverige har bland annat på grund av ovanstående snabbt blivit väldigt populära inom den högerradikala sfären till höger om Sverigedemokraterna där man nog längtat efter något att rösta på ända sedan Svenskarnas Parti lade ner verksamheten. Det har, med undantag för poddarna knutna till Nordiska Motståndsrörelsen, nog uteslutande varit positiva ordalag om det nya partiet i den högerradikala poddosfären.

Alternativ för Sverige

Något som det inte fokuserats lika mycket på när det gäller Alternativ för Sverige är att de faktiskt inte bara är mer radikala än Sverigedemokraterna i frågor rörande migration, de står också mer till höger i ekonomiska frågor.

På det viset var vissa av de skäl riksdagsledamoten Jeff Ahl angav när han lämnade Sverigedemokraterna för Alternativ för Sverige väldigt märkliga. Han hävdade ju att det bland annat hade att göra med att han var besviken på att Sverigedemokraterna inte längre strävade efter att avskaffa vinster i välfärden, lagt sig platta för riskkapitalister och varit negativa till krav på kollektivavtal i offentlig verksamhet. Att då gå över till ett parti som har platt inkomstskatt och sänkt kapitalskatt på programmet kan tyckas underligt och kanske handlade det om att Ahl insett att Sverigedemokraterna inte skulle prioritera honom i framtiden snarare än att det fanns några oöverbryggbara ideologiska klyftor mellan honom och partiet.

Hur som helst, tycker man att Sverigedemokraterna känns lite för sossiga och bonniga så kan nog Alternativ för Sverige vara något. De har relativt genomgående en brackig Stureplans-aura runt sitt parti.

Alternativ för Sverige har vidare haft ett mycket högt antal interaktioner på sociala medier och av vissa partiföreträdares uttalanden att döma verkar det redan vara klart att man kommer in i riksdagen. Man pekar på att i Yougovs senaste mätning uppgår stapeln för övriga partier till 4,8%, och då räknas inte Feministiskt Initiativ med där. Det skulle faktiskt inte vara otänkbart att Alternativ för Sverige utgör en stor del av den stapeln då Yougov uppgav att Alternativ för Sverige hade nästan 2 procent i en av deras mätningar i mars. Därefter har Yougovs övrigt-stapel dock inte specificerats. Man måste dock vara väldigt medveten om att Yougov ju förlitar sig på självrekryterade webbpaneler och att man därför inte ska dra alltför stora växlar på deras undersökningar. Förvisso var de ju bättre än de traditionella opinionsinstituten på att förutsäga Sverigedemokraternas framgångar i senaste riksdagsvalet så det skulle kunna vara så att deras metoder lyckats fånga en ny framgångssaga på högerkanten som gått SIFO, Demoskop och de andra förbi.

Det är dock inte annat än att man blir lite misstänksam när Alternativ för Sverige inte syns i andra opinionsundersökningar än Yougovs. Det skulle faktiskt kunna vara så att partiet försökt iscensätta sin egen framgångssaga genom att aktivera sig i Yougovs webbpanel och genom diverse tricks sett till att blåsa upp aktiviteten på sociala medier i hopp om att bilden av ett parti på frammarsch ska orsaka verklig framgång.

Ska jag även våga mig på en vågad gissning om hur det ska gå i valet så kan det faktiskt vara så att Alternativ för Sverige på något sätt ändå är detta års valraket bland mikropartierna. Till riksdagen lär det dock inte räcka, eller ens till den procent som krävs för att få gratis valsedlar vid nästa val. Dock kan det kanske räcka till att parkera sig en bra bit ovanför partier som Enhet och Landsbygdspartiet Oberoende men det är nog mindre än vad Kasselstrand & co hade hoppats på när de startade partiet.

       

       

8 reaktioner till “Mikropartivalkollen 2018: Alternativ för Sverige”

 1. Alltid spännande och läsa dessa genomgångar över de mindre partierna. Kommer dock inte känna mig trygg över att de inte kommer in i riksdagen innan resultatet från själva valet börjar dyka upp. Jag vet visserligen att Brexit och Trump inte var i närheten av lika överraskande resultat som många tidningar försökte få det till (tror inte de reagerat speciellt mycket om skillnaderna med prognoserna varit dubbelt så stora åt andra hållet), men de valen tillsammans med underskattningen som funnits över SD:s stöd genom åren gör ändå att oron finns där. Nu tror jag visserligen att risken att Afs tar sig in i riksdagen är ungefär lika stor som jag bedömde det var att Marine Le Pen skulle ta presidentposten i Frankrike. Däremot skulle det förvåna mig om de inte kommer in i en och annan kommun i framförallt Skåne.

  Något som jag tycker talar väldigt starkt emot Afs är annars deras vallåt. Nu kan jag visserligen inte minnas någon vallåt som gjort något som helst avtryck sedan Ny demokratis låt från valet 1991, men efter att tvingat mig igenom Afs vallåt känner jag ett illamående som vägrar släppa. Själva melodin är visserligen rätt intetsägande trallpunkvänlig låt med 90-talsstuk som jag inte har något direkt emot, även om jag inte har något direkt positivt att säga om den. Problemet är texten som inte passar till melodin. Speciellt galet blir det då partinamnet nämns. Alternativ för Sverige är helt enkelt ett partinamn med lite för många stavelser som snarare får en att lockas av att låsa in sig i en garderob, än att gå ut på gatorna och skrika ut sitt stöd för Afs till. Nej låten känns som ett lika dåligt alternativ för Afs som Afs känns som alternativ för Sverige.

 2. Var kanske lite snabb med min förra kommentar. Läste nu att Afs faktiskt aviserat att de inte ställer upp i kommunal- och landstingsval, vilket kanske minskar folks vilja att välja dem till kommunerna. Är därmed inte lika övertygad om att de kommer in i någon kommun. Gissar dock att om de kommer in i någon kommun lär de försöka tillsätta dessa platser.

 3. Kanske var lite vågat av mig att komma med en kvalificerad killgissning dagen innan valet men jag har verkligen så svårt att tänka mig att Alternativ för Sverige skulle komma in i riksdagen (och jag hoppas att det inte bara är önsketänkande). Jag finner det också föga troligt att de skulle ta sig in i kommuner och landsting eftersom de inte ställer upp där. AfS-sympatisörer borde rimligen rösta på Sverigedemokraterna till kommun och landsting om de inte har jättestora aversioner mot det partiet.

  Kanske borde man frukta Nordiska Motståndsrörelsen mer, inte i riksdagsvalet där de väl rimligen har betydligt mindre chanser än AfS, men möjligen i någon av de tre kommuner de har punktmarkerat. Om där finns tillräckligt många som vill ge ett riktigt stort fuck you-finger till etablissemanget samt en del väljare som faktiskt sympatiserar med deras budskap så skulle de ju kunna få ett mandat vilket skulle vara katastrof.

  Men, men, ingen mening med att sitta och gissa. Snart vet vi hur det går.

  Det är ju för övrigr Kiwi and the dogboys som gjort Alternativ för Sverige-låten. Bandet har ju blivit någon sorts husband åt de högerradikala till höger om Sverigedemokraterna. Om du inte gillade deras Alternativ för Sverige-låt så kanske du gillar deras stora hit ”Svenskar är vita och landet är vårt”.

  Vad gäller mitt skrivande om mikropartier så kom jag igång lite sent och hann bara skriva om två partier inför detta års val. Har dock ett antal halvfärdiga inlägg om andra mikropartier som jag väl får posta efter valet. Känns faktiskt inte som att det spelar jättestor roll, inläggen är ju inte primärt tänkta att användas som valinformation.

 4. Kan väl konstatera att Afs inte blev någon succéhistoria. Nu har jag visserligen inte sett det slutgiltiga resultatet, men 1,0 procent återstår utöver vad riksdagspartierna och F! fick. Borde ju rimligtvis vara så att MED och Afs står för huvuddelen av den sista procenten och ett av partierna kan mycket väl vara större än F! faktiskt, men det var knappast vad de själva hoppats på.

  Nu väntar jag med spänning på anklagelser om valfusk och hur opionsinstituten medvetet blåste upp Afs och SD siffror för att se till att folk inte skulle rösta på dem. SD:s väljare har ju tidigare anklagat opinionsinstituten för att medvetet underskatta SD för att förstöra för dem. Hur de får ihop den logiken har jag dock inte förstått. Skulle förstå att det kunde avskräcka folk att rösta på ett parti som hade runt 2 procent i opinionsundersökningarna inför valet, men med en prognos på runt 8 procent som lägst lär ingen avskräckas att rösta på partiet som var fallet för SD inför förra valet. Men från ett parti som gärna spelar på känslor är logik kanske inte något man ska förvänta sig.

 5. Noterar att övriga partier fick betydligt lägre procenttal i detta val (1.4%, -2.5% från förra valet), så AfS måste ha fått mindre än en procent. Siffran kanske kan komma att förändras när poströsterna räknats men jag har svårt att tänka mig att de skulle vända schackbrädet på något påtagligt sätt.

 6. Mikropartierna särredovisas ju efter att distrikten sluträknats hos länsstyrelsen. Man kan därför få en fingervisning om hur det kommer att sluta genom att på valmyndighetens hemsida titta hur det ser ut för de färdigräknade distrikten. Som det ser ut just nu när 49 av 6325 distrikt är färdigräknade så får Alternativ för Sverige 0,3% och blir näst största parti utanför riksdagen, efter Feministiskt Initiativ. Det kan dock hända att de distrikt som är färdigräknade inte är representativa och att resultatet kommer att ändras.

 7. Har varit inne på valmyndighetens hemsida igen och kollat och det verkar som om ”Ändrings partiet revolution” bara fick en röst. Jag trodde faktiskt åtminstone några av hans kompisar skulle rösta på honom.

 8. Men det är väl inte klart än? Mikropartiernas resultat redovisas ju inte förrän länsstyrelsen räknat klart distrikten och de har i nuläget bara räknat 2071 av 6325 distrikt. ÄPR hinner få ett par röster till innan det är över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *