Mikropartivalkollen 2014: Enhet – PKJonas

Mikropartivalkollen 2014: Enhet

Nästa del i serien Mikropartivalkollen 2014 tänkte jag ägna åt partiet Enhet, det nyandliga alternativet i höstens riksdagsval. Partiet är faktiskt att betrakta som någorlunda etablerat. Till skillnad från många andra mikropartier så har Enhet faktiskt varit med i ett par decennier. Senaste riksdagsvalet var dock ett katastrofval för dem och de backade till 632 röster från föregående vals hyfsade 2648 röster. Till detta val tycks man dock ha kavlat upp ärmarna för att rädda partiet och man deltog bland annat under årets almedalsvecka.

Enhet i Almedalen
Enhet i Almedalen 2014 (Anonym fotograf)

Om vi ska börja med partiprogrammet så vill jag minnas att det var betydligt mer skruvat när jag tittade på det förra gången, vilket förvisso var för ett antal år sedan. Bland annat innehöll det då en del passager i vilka partigrundaren Ulf Wåhlström spekulerade vilt om frekvenser och världens beskaffenhet. Även om partiprogrammet numera ger ett något seriösare intryck så framträder dock tydligt en bild av ett direkt vetenskapsfientligt parti om man skummar igenom det. Man oroar sig bland annat över elektromagnetisk strålning och vill inte ha några trådlösa nätverk i skolorna. Man är också skeptiska till läkemedelsindustrin och psykiatrin med sin, som man menar, övertro på medicinering. Däremot är man mycket positivt inställd till många alternativa terapier som saknar vetenskapligt stöd och vill att de ska ingå i patientförsäkringen.

Efter en snabb genomläsning av partiprogrammet tycks det mig som att partiet inte är lika uttalat nyandligt längre utan man tycks istället lägga tyngdpunkten på ekonomi, eller kanske snarare på avståndstagande från ekonomi. Man ”arbetar för ett räntefritt, spekulations- och inflationsfritt samhälle” och en av huvudfrågorna är införandet av basinkomst, deras benämning på medborgarlön. Basinkomstförslaget rör sig om en mycket dyr reform som dessutom lär rubba incitamenten att arbeta en hel del.

Även om partiets yta i alla fall tycks vara någorlunda polerad så blir man ju nyfiken på vad som rör sig därunder. Jag har därför tittat närmare på ett par av riksdagskandidaterna för att se vilken uppfattning de egentligen har om världen.

Jens Jerndal, som för övrigt tituleras paradigmskiftesforskare på riksdagsvalsedeln, tycks tro på en uppsjö av bisarra konspirationsteorier. Bland annat tror han inte på den officiella förklaringen till HIV och AIDS. Jerndal skriver:

Seeing how the world has been sold the unproven HIV-causes-AIDS dogma, and especially the fatal drug regime that goes with it, I cannot help thinking of Nazi Germany´s crushingly efficient propaganda machine with its use of mass psychosis, brilliantly masterminded by a certain Mr. Goebbels. History does repeat itself, only in new forms and with new labels.

To a fast growing number of keen professional observers, it is increasingly obvious that AIDS is not caused by any virus, that it is not sexually transmitted and not even contagious at all. Instead, AIDS is a multifactorial syndrome, with its most important cause being poisonous chemicals and drugs, among them insecticides, pesticides, benzene-linked anal lubricants used by some homosexuals, recreational drugs, multiple parasitical, viral and bacterial infections, and not least prescription drugs of many kinds and most particularly so the extremely toxic chemotherapy routinely prescribed for AIDS and ”HIV infection”.

There is no lack of effective non-toxic treatments for AIDS, and it is perfectly possible to cure it. We just have to acknowledge the true causes, and stop poisoning people to death.

(WebCite)

En annan av partiets riksdagskandidater är mediet Hasse Nyander. Hans mediumskap är mångfacetterat och en av delarna i det är så kallat fysiskt mediumskap. Fysiskt mediumskap tycks så gott som alltid röra sig om att man medvetet lurar människor. En fysisk seans brukar gå till på det viset att mediet samlar ett slutet sällskap med starkt troende människor i ett mörkt rum och sedan, eventuellt assisterad av en medhjälpare, lurar mediet deltagarna med diverse billiga trick. Hasse skriver på sajten livsenergi.se om hur han själv varit med som deltagare på en fysisk seans med mediet Stewart Alexander och blivit hänförd av det han upplevt:

Vad fick vi då uppleva undrar säkerligen ni, så jag tänker börja berätta om det av de fysiska fenomen som jag personligen är mest fascinerad av och som vi där fick höra – direct voice. Direkt röst som man skulle kunna kalla det på svenska är när andevärlden hörs oberoende av något medium som de t.ex. gör i trance. I trance så lånar de helt enkelt mediets stämband och pratar vi dem, men med direct voice så hörs deras röst helt oberoende i luften och alla i rummet hör den klart och tydligt. Det vanligaste sättet att få till detta fenomen är att de med ektoplasma skapar en röstlåda, helt enkelt ett par konstgjorda stämband som de forma sin röst genom. Ektoplasma är ett ämne som är en blandning mellan energi från mediet, ibland deltagare på seansen och andevärlden. Dr Barner heter han som kommer med direct voice på Stewarts seanser och pratar till deltagarna. Han även materialiserade sig, lät sig ta form till en kropp med hjälp av ekotplasma så han kunde gå runt i seans rummet och röra vid folk. Jag har varit med om direct voice att antal gånger vid det här laget, men något som jag inte kan få nog av, utifrån att jag tycker det är så fantastisk och fascinerande. Hade en önskan att min pappas röst skulle komma på detta sätt under seansen, men det uteblev tyvärr. Men jag väntar, en dag skall jag höra den i luft och lika klart och tydligt som då han fysisk levde.

En annan sak som jag finner roande är något man kallar trumpeter, men de ser mer ut som koner eller som en långsmal megafon. De har också självlysande tejp på sig, då man på de flesta fysiska seanser sitter i helt mörker. Med hjälp även här av ektoplasma så kan dessa trumpeter börja röra sig och flyga runt i rummet, vilket de även gjorde denna kväll. Ibland använder andevärlden dem till att förstärka sin röst och då hör man rösten ur dessa trumpeter. Detta hände dock inte denna kväll.

[…]

En annan ande som heter Walter, materialiserade sin hand med hjälp av ektoplasma så att alla i rummet kunde se den och en kvinna fick hålla i den. De ringde i en liten metallklocka som stod på ett bord, trummade med en trumpinne på detta bord. De gjorde ett experiment som man kan kalla materia genom materia. Monika, min fru är en av de som fick gå fram och vara med i detta experiment. Stewart sitter fastbunden i en karmstol med vanliga svarta plaststripes. Hon fick ha sin vänstra hand på hans hand och med den högra känna så han var väl fastbunden. Plötsligt så rykte båda deras händer till och armarna flög upp i luften. Fortfarande höll hon sin vänstra hand på hans han och fick sedan känna på armstödet och där satt fortfarande stripen kvar. De sänkte ner sina händer och Walter som nu pratade via Stewarts stämband (trance) sa att han skulle överraska henne och vips så hade hon stripen i sin hand, utan kunna förklara hur det gått till. Man hörde sen hur andevärlden drog fram en ny stripe från bordet och spände fast Stewart igen.

(WebCite)

Av texten ovan att döma tycks Hasse ha låtit sig luras av ett annat medium. Även om fysiskt mediumskap ingår i en del av Hasses egna mediala kurser så är det oklart exakt vad det innebär i just de fallen och det får väl vara osagt om Hasse hör till de medvetna eller omedvetna bedragarna när det gäller den biten.

Om man slutligen ska göra en liten jämförelse mellan Enhet och det andra alternativa valet Partiet De Fria så känns det faktiskt som om de två partierna på något vis har olika kön. Enhet är inriktade på mer mjuka värden samtidigt som Partiet De Fria fokuserar mest på konspirationsteorier, en traditionellt manlig domän i den alternativa sfären. Partiet De Frias partistyrelsemedlemmar och kommunledare är, i alla fall för tillfället, också alla män. Enhet verkar däremot ha en hyfsat jämn könsfördelning. Något annat som kan sägas vara till Enhets fördel är att de, till skillnad från broderpartiet Partiet De Fria, har någon form av sammanhållen vision av vilket samhälle de vill ha. Hur realistisk visionen är går dock uppenbarligen att diskutera.

Enhet

Tidigare partier i Mikropartivalkollen 2014: Vetenskapliga Partiet, Partiet De Fria, Demokraterna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Val 2014, Småpartier, Enhet, Partiet De Fria, Konspirationsteorier, Medialitet.

       

       

6 reaktioner till “Mikropartivalkollen 2014: Enhet”

  1. På ett sätt kan jag faktiskt förstå valet att ha fyra språkrör i ett parti där de ju måste ha uppdraget vid sidan om. De är ju då några som delar på bördan.

    Några andra val de gjort har jag svårare att förstå, till exempel att de inte satsar på att komma in i några kommuner först. Det verkar vara ett genomgående problem hos många mikropartier, de ska in i riksdagen med en gång. I detta val ställer förvisso Enhet upp i fyra olika kommuner, men det kunde ju varit fler och de kunde kanske satsat mera på kommunalvalen än på riksdagsvalet.

  2. Enhets ekonomiska program innebär att vi demokratiserar produktionen av pengar. Den legala valutan (SEK) skall skapas av Riksbanken som distribuerar ut pengarna i samhället genom offentliga investeringar där basinkomsten är en bärande del. Utöver SEK vill vi uppmuntra komplementära valutor så att alla i samhället får tillgång till ett betalmedel.

    Enhet kommer att finansiera basinkomst och de övriga offentliga investeringarna med en skatt på monopol och andra privilegier, den största delen av detta är landskatt. Andra skatter kommer stegvis att fasas ut till förmån för denna skatt som inte kan flytta utomlands.

  3. Hej KA,

    Ja, nog är partiet de nyandligas parti allt. Det räcker nog dock inte så särskilt långt.

    Gillade det tvärsäkra påståendet i den länkade tråden att partiets valsedlar skulle finnas i vallokalen. Jag tvivlar starkt på att det gör så i alla vallokaler om inte partiets medlemmar varit övernaturligt flitiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *