Vissen första maj i Uppsala – PKJonas

Vissen första maj i Uppsala

Den mest långlivade traditionen på denna blogg är ju att skriva om Uppsalas första maj-aktiviteter. Jag tycker det brukar vara väldigt uppfriskande att i vårvädret kika runt bland de olika partiernas manifestationer. Denna gång kändes det dock ganska visset, det regnade ganska ordentligt och jag var väl själv också lite hängig. Att vi vidare fått en vänsterregering utan att för den skull ännu skymta några radikala reformer gjorde väl sitt till för att lägga sordin på stämningen.

Jag och min kumpan iddes inte stå ute i regnet utan gick istället in och satte oss på Kafferummet Storken varifrån vi lite från ovan kunde beskåda några av de olika demonstrationstågen. Vi intog genast en tråkig von oben-attityd och satt bland annat och beklagade oss över den identitetspolitiska farsot som drabbat delar av vänstern. Våra cynismer fick tillsammans med regnet falla ned på de förbipasserande demonstranterna som ju, till skillnad från oss, faktiskt engagerade sig.

Vänsterpartiet möter Feministiskt Initiativ på Stora torget i Uppsala

Snart avtog dock regnet och vi lyckades i alla fall uppbåda tillräckligt med engagemang för att ge oss ut i duggregnet. Efter en liten avstickare för att kolla huruvida Kommunistiska Partiet återgått till sin gamla ovana att ha den nordkoreanska fanan främst i sitt tåg (det hade de inte) begav vi oss av mot området kring Carolina Rediviva där de två partier som hade tyngst talare skulle samlas. Det rörde sig om Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som båda mönstrat respektive partiledare att första maj-tala i Uppsala. Vänsterpartiet hade, precis som förra året, lyckats samla ganska talrika skaror i Slottsbacken. Kristdemokraterna hade för första gången sin årliga manifestation för familjen i Odinslund vilket kanske inte är så lämpligt för ett parti med kristendomen som ledstjärna då ju vissa menar att det gamla hednatemplets offerlund varit belägen just där.

Familjen först i Odinslund

Tidigare inlägg på denna blogg om andra årgångar av första maj i Uppsala: Anno 2011, Anno 2012, Anno 2013, Anno 2014.

Andra bloggar om årets första maj:
Ulf Bjereld skriver på sin blogg om årets första maj i Göteborg och om den vågade idén att samla flera partier i ett enda sort demonstrationståg.
Lars Wilderäng skriver i ett förhållandevis fradgatuggande inlägg om hur man bör bojkotta första maj och att ”De som går i 1:a majtågen stöder folkmord och förtryck, samt hatar demokrati”.

       

       

2 reaktioner till “Vissen första maj i Uppsala”

  1. Hej.
    Kan trösta (?) dig med att SKP (Sveriges Kommunistiska Parti) i Malmö höll fanan högt; den tillhörande DPRK då. Såg dem själv på Gustaf Adolfs Torg tidig eftermiddag. Den brunröda röran gick vanan trogen i varandras demonstrationer; kanske celldelningssyndromet värkt ut till slut?

  2. Hej Rikard,

    Haha, ändå härligt på något vis att vissa inte drar sig för att skamlöst vifta med fanan tillhörande världens bisarraste diktatur.

    Kul också om några av bokstavspartierna lyckades samla sig i samma demonstrationståg i Malmö, eller menar du kanske att samma personer gick i flera olika partiers demonstrationståg under dagen? I vilket fall som helst lär det väl vara sviktande medlemsunderlag som tvingar fram det hela och i båda fallen så får man väl se hur länge det varar, de har ju en tendens att bli osams därute på kanten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *