Intensifiera det enda politiskt korrekta torskfisket – PKJonas

Intensifiera det enda politiskt korrekta torskfisket

Beatrice Asks groda angående kulörta kuvert till misstänkta sexköpare för några veckor sedan var tydligen en stundens ingivelse. Efter att på ett seminarium hört om prostituerades erfarenheter av tvång och övergrepp fick justitieministerns känslomässiga sida överhanden och förnuftet fick stryka på foten för ett slag. Hur juridiskt tveksamt Asks förslag än var så var dock hennes önskan om att se allvarligare på sexköp fullt förståelig. Det är faktiskt något orimligt i att man kan åka ut till en sjaskig lägenhetsbordell, unna sig ett traffickingoffer och komma undan med böter. Man begår då i princip samma brott som våldtäktsmannen med den enda skillnaden att man varit lite bekväm och betalat någon för att ta hand om våldsbiten åt en.

Motargumentet är att många av de varor vi konsumerar har samma problematik, någonstans på vägen har människor varit utsatta för tvång och farit illa. Det är svårt att köpa elektronik eller guld utan att det stänkt blod någonstans i processen. Skillnaden med den tänkta lägenhetsbordellen är att då stänker blodet framför dig och du skiter i det. En del skulle säga att avståndet till blodstänkandet är irrelevant då effekten ju i slutändan är densamma, du bidrar till en verksamhet som skadar människor. Någon roll borde det dock rimligen spela att du är den direkta förövaren.

Kanske är det dags att införa grovt sexköp för de allvarligare fallen. Från feministiskt håll har anförts att ett införande av grovt sexköp skulle devalvera brottet sexköp men så brukar vi sällan resonera när det gäller andra brott och det finns ingen anledning att göra så heller i detta fall. Är man orolig för det så kan man ju samtidigt passa på att justera straffet uppåt för sexköp av normalgraden. Det är kanske lämpligt att göra det, i dagsläget får de dömda tyvärr inte ens de blygsamma straff som lagen stadgar. Sexköpare får nämligen systematiskt rabatterade dagsböter, avslöjar P1:s Kaliber i ett reportage.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Prostitution, Sexköpslagen, Feminism, Torskar, Kaliber, Trafficking.

Bloggat: Alltid Rött Alltid Rätt – Mycket märkligt…

Media: DN, AB, SvD, Dagen.

       

       

3 reaktioner till “Intensifiera det enda politiskt korrekta torskfisket”

 1. Angående P:1 Kalibers granskning av svenska domstolars hantering av dagsböter

  Jag tror att du blivit förledd av på påannonseringen av programmet. Det som var upprörande var ju snarare att det ofta saknades inkomstuppgifter och att domarna var tvungna att göra ett antagande och att detta antagande ofta fick baseras på ett minimibelopp. Med den praxis som råder löper ärliga personer större risk att straffas hårdare än ohederliga och detta för alla typer av lagöverträdelser som är belagda med bötesstraff.

  Slutsatsen borde vara att våra Riksdagsledamöter borde tänka efter vilka konsekvenser det får för verkställandet av domar då antalet lagar ökar.

  Sedan att de nämner Sexköpslagen beror ju mest på att det är en kontroversiell lag och att media tror att reportaget får fler åhörare om just det exemplet nämns i påannonseringen.

 2. PKJonas,
  När man lyssnar på vad Beatrice Ask sa, tycker jag nog att det är rätt uppenbart att det inte var något i stunden påkommet, utan genomtänkt i förväg. Hon verkar verkligen ha den usla värdering hon gav uttryck för: att rättssäkerhet är något onödigt som man med fördel kan ersätta med ett skampålesamhälle där oskyldiga hängs ut på löpande band. Ja, inte riskerar hängas ut, utan hängs ut, på löpande band. De flesta som blir misstänkta för sexköp blir ju faktiskt inte fällda, vilket väl givet oskuldspresumtionen måste anses betyda att de flesta greddelina kuvert skulle komma att gå till oskyldiga, i tant Greddelins drömsamhälle.

  Sedan försöker du rättfärdiga hennes vansinniga förslag med att det finns män som går till ”traffickingoffer” och köper sex. Det är osakligt; hennes förslag gällde ju alla sorters sexköpare, inte bara de sexköpare som har sex med frihetsberövade människor (”traffickingoffer”). Självklart ska det vara hårt straff på att medvetet utnyttja en värnlös, frihetsberövad människa till sex. Men det verkar som att du försöker kleta det orättfärdiga i sådant kidnappningsfrämjande sexköp på även sådant sexköp där sexsäljaren frivilligt och på eget initiativ säljer sex. Har inte kvinnor rätten till sina kroppar? I så fall måste de väl ha rätten att göra vad de vill med sina kroppar?

 3. Oskar:
  ”Jag tror att du blivit förledd av på påannonseringen av programmet. Det som var upprörande var ju snarare att det ofta saknades inkomstuppgifter och att domarna var tvungna att göra ett antagande och att detta antagande ofta fick baseras på ett minimibelopp. Med den praxis som råder löper ärliga personer större risk att straffas hårdare än ohederliga och detta för alla typer av lagöverträdelser som är belagda med bötesstraff.”

  Nja, tänker du inte på programmet från den 18:e april nu? I söndagens program studerades specifikt de som dömts för sexköp. Kontentan i Kalibers program är att det är betydligt vanligare med för låga böter just hos de som dömts för brott mot sexköpslagen. Några citat…

  Kaliber: ”Felaktiga böter gäller inte bara sexköpare, även om de är långt vanligare bland dem. Vi har även granskat strafförelägganden som lett till dagsböter när det gäller alla typer av brott.” (Källa)

  Kaliber: ”[…] händer det oftare att sexköparna får för låg dagsbot. Eftersom inkomsten ofta är hög handlar det inte sällan om tiotusentals kronor för lite.” (Källa)

  Kaliber: ”Hon tror att en förklaring till att det är så många som fått för låga böter är att åklagarna inte tycker att sexköp bör leda till så höga straff.
  – Det är ju ett tecken på att det här brottet specialbehandlas och att det finns en utbredd uppfattning att det här är mindre allvarligt. Det kan ju inte vara en slump att det blir så stora rabatter vid de här brotten, säger Madeleine Leijonhufvud.” (Källa)

  Kärlekssäljaren:
  ”Sedan försöker du rättfärdiga hennes vansinniga förslag

  Jag skrev att det knappast var något förnuftigt förslag och jag har inte försökt rättfärdiga det någonstans.

  Kärlekssäljaren:
  ”Men det verkar som att du försöker kleta det orättfärdiga i sådant kidnappningsfrämjande sexköp på även sådant sexköp där sexsäljaren frivilligt och på eget initiativ säljer sex.”

  Nu handlade ju mitt inlägg förvisso bland annat om hur man bör straffa de som köpt sex från någon som varit utsatt för tvång hårdare än andra sexköpare.

  Kärlekssäljaren:
  ”Har inte kvinnor rätten till sina kroppar? I så fall måste de väl ha rätten att göra vad de vill med sina kroppar?”

  Den dag man har minimerat risken att någon tvingas in i prostitution eller riskerar att fara illa i verksamheten tycker jag inte att det är något problem att tillåta sexköp. Men tills världen ser ut så anser jag att rätten att sälja sex väger lätt och kan offras till förmån för alla de som far illa i människohandel eller som hamnat i prostitution på grund av sin trasiga bakgrund. Det är ingen mänsklig rättighet att få sälja sex men det är en mänsklig rättighet att få slippa trafficking och tvång. Sexköpslagen slår mot efterfrågan och därmed också mot lönsamheten för de ligor som ligger bakom sexhandeln. Utan kunder finns inga pengar att tjäna på koppleriverksamhet och trafficking.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *