Mikropartivalkollen 2019: Gula Partiet – PKJonas

Mikropartivalkollen 2019: Gula Partiet

Gula Partiet stack ut i 2018 års riksdagsval eftersom de, trots att de beställt och betalat för valsedlar, blott erhöll en ynka röst i hela riket. Föga oväntat erhöll de rösten i samma valdistrikt som partiledaren och partiets enda riksdagskandidat Stefan Bader var skriven. Intressant att notera om man djupstuderar informationen på valmyndighetens hemsida är dock att Gula Partiets enda väljare tydligen avstått från att sätta ett personkryss för den enda kandidaten.

Inför valet 2014 hade dock inte Gula Partiet karaktären av ett utpräglat enmansparti. Man var ett litet seniorgäng som i Malmö regelbundet sände närradio för partiets räkning sponsrade av Enebackens lunchrestaurang och Kattarpstorgets Tobak. Efter att man i riksdagsvalet 2014 erhållit 35 röster, vilket måste sägas ha varit ett succéval i jämförelse med senaste valresultatet, verkar dock alla utom Stefan Bader ha övergivit partiet. Han har dock stretat på och då och då postat korta texter på partiets hemsida.

Partiets hjärtefrågor är invandringsstopp och hårdare tag mot brottsligheten. Man kan tycka att det inte borde behövas ännu ett parti för de frågorna, och det är klart att man undrar vad partiets ”unique seeling point” är. Om man lyssnar till några av partiets närradiosändningar, vilket jag gjort, så framgår det att de, förutom att de vill vara snälla mot djur, i väldigt hög grad riktar in sig på att beklaga sig över de andra partiernas förehavanden. Detta görs också på ett särdeles gubbgnälligt vis. Vidare är de väldigt nostalgiska inför svunna tider och blickar längtansfullt tillbaka till 50-talet. Det är också i det avseendet som partiet är något av ett extremistparti. Om man hade en politisk skala där graden av naiv nostalgi och tjat om hur allt var bättre förr var avgörande för placeringen på skalan så skulle Gula Partiet återfinnas allra längst ut på ena kanten.

Partiledaren Stefan Bader hade faktiskt för vana att avsluta många av närradiosändningarna med en drömmande tillbakablick till det Sverige som en gång var. Som en liten bonus har jag sammanställt avslutningsorden från några av programmen i ljudfilen nedan och man kan lyssna till den om man vill bada i Baders skönmålande av det gamla Sverige han längtar tillbaka till. Dock är det lite svårt att förstå hur exempelvis sådant som sämre utbud i mataffärerna skulle vara något eftersträvansvärt.

       

       

22 reaktioner till “Mikropartivalkollen 2019: Gula Partiet”

 1. Det måste vara skönt att kunna vara nöjd med de nuvarande riksdagspartierna. Att uppleva detta Sverige av idag som positivt.
  De partier som inte kommer fram i massmedia har normalt sett ingen chans att komma in i politiska församlingar. Om jag förstår Dig rätt
  Jonas så är det bra som det är. Du tycker nog att ”demokratin” fungerar bra. Det går alldeles bra (tydligen) att förlöjliga de av oss som
  med egna medel på fritid försöker framföra åsikter som tydligen går stick i stäv med vad som är ”gångbart”. Om du tycker att det är bättre tider nu än det var förr….då får jag beklaga Dig. Vad du menar med mindre varor i butiker undslipper min kunskap.
  P.S Vi är fortfarande ett ”mindre” gäng i Gula som träffas regelbundet. Löjeväckande och till ingen nytta om jag förstår Dig rätt.

 2. Hej Stefan,

  Fullständigt nöjd med den förda politiken blir väl aldrig någon men jag måste nog säga att jag för tillfället föredrar de etablerade riksdagspartierna framför något av de alternativ som står att finna utanför deras krets. Jag skulle dock faktiskt hellre rösta på Gula Partiet än många av de andra partierna där nere i undervegetationen om jag var tvungen att välja.

  Att ha draghjälp av media är inte nödvändigt för att etablera ett parti, men det kräver väl desto mer enträget arbete om man inte har det. Vad gäller Gula Partiet så har jag svårt att förstå vad ni ska erbjuda väljarna som inte redan finns på det politiska smörgåsbordet. Ni ska försöka parkera någonstans mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna? Problemet med det allt trängre utrymmet där är ju att ett annat mikroparti också försöker tränga sig in, nämligen Medborgerlig Samling. Varför skapar man ett helt nytt parti när det finns närliggande partier man kan engagera sig i, eller var det kanske just den uttalade 50-talsnostalgin som inte fanns någon annanstans?

  Om du tycker att jag har en förlöjligande ton i inlägget så vill jag minnas att du också genomgående hade en sådan i dina närradiosändningar när du uttalade dig om de etablerade partiernas företrädare.

  Vad gäller det där med sämre utbud i mataffärerna så tänkte jag på det där du drömskt och nostalgiskt sade om gamla tiders mjölkaffär: ”I mjölkaffären fanns det mjölk, grädde, smör, margarin, småfranska, och så kallade horn, och tvebackar – en tjock rund skorpa, det var allt! På den tiden kunde en sådan butik överleva.”

  Trevligt att ni gamla gulingar ses, men ni verkar inte ha någon utåtriktad verksamhet längre. Har de andra partiengagerade sagt något om varför de inte ville rösta på Gula Partiet längre? Vilka partier röstade de på istället?

  Jag vill inte klanka ned på ert engagemang. Det är väl bra att ni engagerar i samhällsutvecklingen, eller emot den beroende på hur man ser på saken.

 3. Hej igen ! För att börja med demokrati bedömningen så börjar Sverige enligt min uppfattning ligga i lä. Klara ”krymtendenser finns och kan spåras bakåt. Det började när man höjde riksdagspärren från 2 till 4 procent. Man lär inom trängre kretsar
  kalla riksdagen för den ointagliga borgen. Ingen skall komma in förutom de partier som redan sitter där. Syntes tydligt med Ny demokrati. Icke populärt. Syns idag med SD. Göbbels sa redan 1930 att ”den som har informationen har också makten”. I vårt land finns ingen oberoende tv kanal. Alternativ för Sverige som du nämnde fick inget utrymme i Tv. Fi som höll på att komma inj i rikdsgaen förra valet fick inget utrymme i Tv vid senaste valet och därför föll dom starkt tillbaka.
  Gudrun insåg säkert detta. Så till Ditt ”smörgåsbord av etablerade partier” ger oss
  denna icke politik vi haft länge. Så länge man inte har miljoner till hand eller en partiledare som är jättepopulär o kändis kan man lägga av tanken att komma in i riksdagen i ett val. Du har rätt i att jag i våra program drog ett löjes skimmer med humor över de som idag sitter i makt ställning. Men…det är ju dom som regerar
  och är ansvariga för den utveckling vi har (läs får). Gula partiet har ju inte fått vara med och utveckla politiken och därför köper jag inte den lilla löjes stämpel du använde. Hade du lyssnat på våra program…vilket du kanske gjort och i så fall
  har du säkert märkt hur rätt vi har haft i våra uppfattningar. Annars kan du få en lista i nästa mail. Vad gäller ”matbutiken” så sa jag inte att vi skulle tillbaka till det utbudet…jag bara undrade hur dom kunde klara det. Det undrar jag fortfarande.
  Undrar om du varit med i några politiska partier och fått erfarenhet av hur det fungerar….eftersom du tycker att man kan engagera sig i dessa befintliga dylika ?
  Vi kan ju ta sossarnas senaste partikongress där ombuden var förbjudna att lägga in motioner…..påminner mer om Kinas modell eller hur…?
  Nä öppna ögonen och se hur det ser ut och fungerar…Telias chefer blev frikända
  efter att Telia skickat 2 miljarder till en ledares dotter som bodde i ett annat land..
  men eftersom hon inte hade en ställning i det aktuella företaget fällde man inte någon. Alltså ingen muta….alltså ingen demokrati åtminstone inte i min lilla värld.

 4. Äntligen en politisk diskussion jag uppskattar! Gula partiet ligger bra till inför nästa val i mina ögon.
  Dock undrar ju hur de står i chemtrailsfrågan?

 5. Stefan: Nej, inte är det helt lätt att slå igenom med ett nytt parti men det är väl knappast att vänta sig heller. Det är ju uppenbarligen dock inte omöjligt. De senaste decennierna har Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Ny Demokrati och Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen, och Feministiskt Initiativ kom ganska nära. En del skulle kanske till och med mena att det är för lätt för nya partier att komma in i riksdagen och att partifloran lider av överetablering.

  Hur menar du förresten att det skulle fungera med rättvis bevakning i TV för nya partier? Tror det inte skulle ge något om TV-kanalerna ålades att ge varje mikroparti sina femton minuter i rampljuset, om det är något sådant du tänkt dig.

  Vad var det för övrigt Gula Partiet fick rätt i?

  Thomas: Jag vet inte och Stefan får väl svara, men jag tycker att Gula Partiet känns ganska jordnära och tror att de är skeptiska till förekomsten av chemtrails.

 6. Tack Thomas för Dina svar. Jag gillar också politiska debatter. Skönt med folk som bildar sig en egen uppfattning och inte rycks med i våra medias ”information”När det gäller att slå igenom med nya partier så vill jag gärna påminna om hur det går till i andra europeiska länder. I andra länder kan man bilda nya partier och komma in i det som är deras motsvarande riksdagar. I England Frankrike Danmark är det tydligen möjligt att bilda nya partier och tom komma till politisk mak inom några månader. Vore omöjligt här…När vi bildade nya Gula Partiet och gjorde radioprogram så ”orkade” inte Sydsvenskan med en enda artikel om oss.
  Bara ett litet inlägg om att vi startat. Du Jonas ..du svarade aldrig på om du varit med i något mindre eller större parti ? P,S I andra länder kan man skapa nya lagar på några veckor om det anses nödvändigt. Ta Nya zeeland som ex. Man ändrade vapenlagen på 14 dagar.
  Omöjligt i babbel landet Sverige. 5 år är mer normalt. Vet faktiskt avslutningsvis
  inte vad chemtrails är och blir därför svaret skyldig. P.s Thomas…jag röstar på ett
  parti jag gillar oavsett om jag är den enda som gör det. Det känns bra för mig.
  Vägrar stötta riskdagspartierna. Dom duger inte till att skapa ett vettigt land att bo i. Ber att få återkomma efterfrågande listan på våra åsikter och framförhållning i vad som sker o kommer att ske.

 7. Hej igen Stefan. Sorry, missade din fråga. I min ungdom var jag en tid medlem i ett större partis (faktiskt det allra största) ungdomsförbund. Jag var väl dock aldrig någon jätteaktiv medlem.

 8. Bäste Jonas ! Jag har själv varit med i 2 stora partier och ett mindre. Min erfarenhet är att de medlemmar som var kompetenta och ville förändra(påverka) politiken fick stå tillbaka för de medlemmar som gillade kaffe och wienerbröd. Därför blir medlemmarna till stor del bestående (inte alla) av de som inte är kompetenta eller innehavare av ett nödvändigt driv. Detta innebär att även de i ledningen inte är lämpliga enligt min mening att påverka politiken och föra den framåt i önskad riktning. Så därför är de tillsatta ledarna i ett senare skede helt enkelt
  saknar önskade kvalifikationer. De andra medlemmar som skulle ”duga” går ur partiet och ägnar sig åt annat. Kvar blir med förlov sagt de som inte vill och inte kan. Till Thomas vill jag rekommendera vår hemsida http://www.gulapartiet.se
  och gå in på radiofliken och lyssna på några av våra program.

 9. Bäste Jonas. Vi har sagt i våra program att våra nuvarande politiker inte kommer att klara av situationen med kriminalitet. Vi har sagt att vi inte har råd med invandring av det slag vi har haft och ännu har. Vi har sagt att det behövs nya stora fängelser i Norrland. Vi har sagt att många pensionärer inte kan leva på sin pension.
  I bästa fall överleva. Vi har velat ha en ny form att hyresreglera bostäder med. Vi vill att man ändrar tillbaka ockerlagen som den var förr med en bestämd procentsats. Vi vill ha tillsynsmyndigheter som de facto utöver tillsyn. Som det nu är så är det Tv som tipsar. Vi har sagt att vi behöver vattenflygplan för att släcka
  skogsbränder. Vi har påtalat Malmö kommuns underskott årligen om 4,7 miljarder kronor. Med mera med mera…Detta har vi påtalat i mer än 6 år nu.
  Detta och mycket annat . Sverige hade varit ett bättre land med vår politik…
  trots att vi tydligen har benämningen ”Micro” . Det är sorgligt med våra partier av idag. Sossarna vet inte vad dom skall göra….har tappat kompassen. Moderaterna skall ha en utvald grupp som skall föreslå vad dom skall tycka för att locka väljare.,ett politiskt parti som inte vet vad dom skall tycka i stora frågor…har vi inte heller ett behov av . Det är frapperande ynkligt.

 10. Undrar om Thomas har lyssnat på programmen ? Har möjligen Jonas gjort det ?

 11. Ja, jag har som en del av researchen för blogginlägget lyssnat på i stort sett alla avsnitt som är upplagda på Gula Partiets hemsida.

 12. Tack Jonas för Ditt svar. Undrar därför om (och) vilka inslag fann du som enligt Din åsikt inte var vettiga åsikter eller förslag ?

 13. Mitt generella intryck av radiosändningarna är att det sällan blev särskilt konkret eller lösningsorienterat. Det var mest prat om hur dåliga dagens politiker var, och hur illa allting sköttes nuförtiden.

 14. Vi föreslog byggnaden av nya stora fängelser i Norrland. Vi föreslog ett nytt sätt att reglera hyror i bostäder (4 års hyres stopp också) vi föreslog ett nytt sätt att reglera
  hyror i affärs o kontorslokaler) även i bostadsrättslokaler. Vi föreslog att staten skulle amortera på stats skulden och sluta låna upp pengar. Vi konstaterade att med den politik som fanns(läs finns) så skulle vi aldrig få rätt på brottslighet. (Invandrings sättet och de öppna gränserna.) Vi ville göra något åt de 177,000 svenska pass som var på drift . Vi ville att staten skulle reglera bankerna och dessutom ha en statlig bank. Vi ville ha 3 år mellan varje val istället för 4.
  Vi ville att Sverige skulle köpa in ”vattenflygplan” för att kunna få vapen att bekämpa bränder. Vi ville få slut på utnyttjandet av ungdomar med kommunalt stöd att fä ”prova på arbete på det sätt som sker än i dag. Anledningen är att arbetsgivare har gratis personal i ett antal månader och sedan får den anställde gå
  och en ny rekryteras. Händer hela tiden.Vi vill att det vid nybygge i större städer
  skall byggas garage under husen . Vi vill att vid nybygge det skall finnas krav på fler p platser till de boende i stället för som nu att man drar ner kraven på desamma. Vi vill att den sämst betalde pensionären skall ha en pension att kunna leva på, inte bara överleva. Vi vill att ockerlagen skall ändras och att en maxränta
  skall införas som det var tidigare. Vi vill införa begränsning av barnbidragen till att gälla max 2 barn. Vi vill att de som vittnar i konstitutions utskottet skall göra så under ed. (Straffbart). Vi vill stänga Sveriges gränser genom effektiv passpolis o tull. Jag kan fortsätta länge. Detta är inte bara konkret men vi kan även konstatera att de problem Sverige står mitt i som vi nämnde finns fortfarande
  kvar. Vi anser och ansåg att de troligen 80,000 personer som befinner sig i Sverige skall återvända /sändas/ till baka varifrån de kom. Vi ville ha ett legitimationstvång
  att medföra när vi vistas ute (under en begränsad tidsperiod) och rätt för polis att be att få se legitimation var som helst (på gatan eller på arbetsplatser) för att uppnå målet. Vi ville att straffskalor skulle ändras så att brott som innehåller våld skall straffas hårdare. Tex bankrånare som inte skadar någon skall få mildare straff för brottet än desamma som rånar bank men skadar någon . Ja listan kan göras lång. Du lyssnade kanske med för kritisk och förutfattande mening..??
  Du får gärna i din kommande kommentar berätta vad av detta du tycker vi har fel i ?

 15. Tack Stefan. Jag lyssnar gärna på avsnitt där ni har ingående utläggningar om några av dessa förslag. Har du några specifika avsnittsdatum när de diskuterades av er? Jag skulle exempelvis gärna lyssna till era förslag angående hyresregleringar eller statsskulden.

 16. Hej Jonas ! Har tyvärr inte koll på varje programs innehåll. Stads skulden var då vi gjorde programmen ca 1,300 miljarder.Trots att man nyligen gick ut med att ”stats skulden minskade så var det inte korrekt. Den är lika stor fortfarande..det som minskade var andelen i procent jämfört med Bnp. Det tror fanken när vi hela tiden blir större befolkning som handlar o köper fler tjänster. När det gäller hyror så anser vi att hyresvärdar hela tiden får höjningar av hyror så är detta horribelt. Horribelt är också det faktum att när hyresvärdar fick starkt minskade ränteutgifter när räntorna gick ner från 10% och sedan gick ner till 5 % och sedan till de låga nivåer som nu är…Hyresvärdarnas utgifter minskade radikalt….vet du någon som fick hyres sänkning….?? Vidare när det diskuteras subventioner som nu är igång igen så sägs det vara för att man skall kunna bygga bostäder där hyrorna kan hållas nere….skrattretande är vad det är…jag kan visa Dig runt i Malmö tex där hyresvärdar fått subventioner för att ”hålla hyrorna nere”…tror du att det finns något hyreshus i Malmö där hyrorna är lägre idag för att byggherren fick subventioner….alls icke….för något år sedan gick vänstern ut med samma slogan…subventionera för att ”hålla hyrorna ”nere”…Löjligt om du frågar mig.
  Eftersom du har en politisk blogg vilket jag finner intressant och behövligt så vore det inte fel att kolla dagens politik…med putsade glasögon….och se hur det ser ut
  i dagens samhälle. Olof Palme sa att politik är att fördela. Fördelningen idag är
  Nicht Gut. Ha sa också vid ett tillfälle att kapitalismen är ett lejon som man måste hålla i bur. Den kan inte vara så liten att lejonet inte kan leva där men får inte heller vara för stor. Idag är den för stor…vilket märks på många sätt om du frågar mig. Min fråga kvarstår dock…vad tycker du vi hade / har fel i ?

 17. Hej igen,

  På er hemsida återfinns ett kort program med lite allmänt hållna punkter rörande vad ni vill åstadkomma av typen ”Komma till rätta med brottsligheten”, ”Tillse att sjukvården är värd namnet” och ”Bekämpa allt fusk som idag förekommer i landet”. Som väljare skulle man nog gärna vilja veta lite mer om hur ni vill åstadkomma förändringarna. Möjligen har ni varit mer detaljerade i någon av närradiosändningarna, dock oklart när. Kanske återfinns de mest utförliga beskrivningarna av hur Gula Partiet vill förändra Sverige faktiskt i dina kommentarer här ovan!?

  Det är hur som helst svårt att vara kritisk mot några korta punkter där man menar att ett antal saker bör bli bättre än de är nu.

  När det gäller statsskulden så känns det väldigt märkligt att fokusera på hur stor den är i absoluta tal. Det relevanta måste såklart vara procent av BNP. Om vi fick en av teknikutveckling orsakad tillväxtexplosion som inom ett par år gjorde att BNP ökade hundrafalt, skulle du fortfarande anse att det var ett problem att statsskulden var 1 300 miljarder? Efter regeringen Bildt har sunda statsfinanser varit prioriterat av alla regeringar oavsett färg och den har hyfsat stadigt sjunkit år för år, om man räknar den som andel av BNP, och att beskriva statsskulden som ett akut problem hör väl 90-talet till.

  Vad gäller hyresregleringar så måste man väl oavsett om man är för dem eller ej erkänna att de har sina baksidor. Dagens bruksvärdessystem orsakar ju exempelvis bostadsköer och problematiska andra- och tredjehandsmarknader. Skulle Gula Partiet utöver detta införa ännu fler regleringar så skulle vi troligen se mer av detta och även andra oönskade bieffekter. Vad hade ni tänkt er för utökade hyresregleringar och hur hade ni tänkt parera effekterna av den rubbade bostadsmarknaden?

 18. Om Du Jonas inte tycker att vi har varit konkreta i olika förslag i vårt debattinlägg den 20 april utan fortsätter på den ”inslagna ” vägen att vi är ”luddiga”. ja
  då frågar man sig naturligtvis vad politikerna som sitter i regering och riksdag är.
  De som är i besittning av statistik och utredningsresurser som vi andra partier bara kan drömma om. Du svarar inte på frågor utan ställer bara nya dylika själv.
  Ser därför ingen anledning att fortsätta med åsikter från vår sida.
  Vi tackar därför för oss.

 19. Okej, tack för den här tiden.

  Om ni vill få fler röster än en vid nästa val så får ni nog dock vara redo att utveckla era förslag vid förfrågan. Det är omöjligt att stödja eller förkasta ett förslag när det bara beskrivs i en eller två meningar. Man måste då av nödvändighet formulera sina invändningar som följdfrågor så som jag gjorde angående statsskulden och hyresregleringar ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *