Riksdagsledamoten, verkligheten och den mystiska chemtrailsutredningen – PKJonas

Riksdagsledamoten, verkligheten och den mystiska chemtrailsutredningen

I alternativa nätpublikationen Newsvoice, som bland annat skriver om UFO:s och alternativmedicinska mirakelkurer, kunde man igår läsa om hur en anonym riksdagsman gett Riksdagens UtredningsTjänst i uppdrag att utreda fenomenet chemtrails. (WebCite)

Tron på så kallade chemtrails hör till de mer extrema konspirationsteorierna. De som anammar konspirationsteorin påstår att de kondensstrimmor vi ser i skyn efter flygplan i många fall är något helt annat än kondens. Det är istället illasinnade makter som i hemlighet besprutar oss intet ont anande medborgare med olika tungmetaller och gifter. Varför de skulle vilja göra det är sällan helt klarlagt men det är hur som helst knappast i något gott syfte. För en lite längre introduktion till chemtrails rekommenderas detta inlägg om fenomenet på bloggen Faktoider.

Det Riksdagens UtredningsTjänst fick i uppdrag att utreda rörande chemtrails var enligt Newsvoice tre frågeställningar.

1. Finns kunskap kring resultatet av så kallad geoengineering – det vill säga mänsklig styrning av väder och klimat genom olika tekniska insatser?
2. Finns det någon offentlig kunskap och/eller uppfattning om så kallade chemtrails och deras eventuella effekter? Chemtrails anses innehålla aluminium, strontium, barium, fluor och andra kemikalier/gifter?
3. Är det möjligt att ett stort antal okända transportflygplan regelbundet trafikerar svenskt luftrum utan att luftfartsverket har kännedom om det? Hur omfattande är i så fall den flygtrafik som luftfartsverket inte har kännedom om? Och hur ser regelverket ut för transpondrar?

(WebCite)

Att en riksdagsman ger ett sådant här uppdrag är givetvis anmärkningsvärt. Riksdagsmannen som initierat det hela måste ju ändå rimligen finna det sannolikt att chemtrails faktiskt existerar när han väljer att låta Riksdagens UtredningsTjänst utreda det hela. Frågeställning nummer två i uppdraget verkar ju vidare utgå från att fenomenet existerar. Av artikeln i Newsvoice att döma har det även hållits ett litet möte i riksdagen där bland annat nätpublikationens redaktör deltagit för att diskutera resultatet av utredningen. Man kommer på mötet fram till att man är missnöjda med resultatet eftersom Riksdagens UtredningsTjänst avfärdat det hela som en konspirationsteori.

Nu kanske någon tycker att det inte spelar någon roll om tron på chemtrails anses vara en absurd föreställning, det borde väl ändå vara av godo att det utreds så att man får större visshet i frågan. Dock måste det väl rimligen vara problematiskt att man använder resurser till att utreda extrema konspirationsteorier. Vad ska Riksdagens UtredningsTjänst utreda härnäst? Måhända skulle de kika på om vi är hotade av arméer av skogstomtar eller ödlemänniskor från en annan dimension? Nej, det är givetvis orimligt.

En bekant till mig blev nyfiken och började nysta i det hela. Det visade sig att den riksdagsman som begärt utredningen var miljöpartiets Jan Lindholm. Han har tidigare gjort sig känd för att ha motionerat om vetenskapligt tveksamma saker som elöverkänslighet och antroposofisk medicin. Miljöpartiet har ju för övrigt ett imageproblem som det parti som i sina led har överlägset flest personer som vurmar för ovetenskapligheter. De har ju faktiskt på lägre nivå tidigare visat sig haft en chemtrailstroende företrädare, nämligen partiets gruppledare i Vingåker, Pernilla Hagberg.

Våra riksdagsledamöters uppfattningar om verklighetens beskaffenhet varierar säkert och ska väl också så göra. Någonstans finns det väl dock en gräns för när det faktiskt kan anses vara problematiskt. Riksdagsledamotens verklighetsuppfattning ligger ju ändå till grund för de beslut han eller hon fattar och som påverkar oss alla. Till syvende och sist är det ändå viktigt om man är i fas med verkligheten och ju mer makt man har desto viktigare är det. Som riksdagsman har Jan Lindholm betydligt mer makt än de flesta av oss.

Bilduppdatering 16:26: Nedan ett screenshot från Riksdagens UtredningsTjänsts diarium som visar att det var Jan Lindholm som beställde utredningen.
Chemtrailsutredning

Jan Lindholm
Jan Lindholm
Bildkälla: Wikimedia Commons

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Miljöpartiet, Chemtrails, Konspirationsteorier, Jan Lindholm, Pseudovetenskap, Riksdagen.

       

       

32 reaktioner till “Riksdagsledamoten, verkligheten och den mystiska chemtrailsutredningen”

 1. Varför läger du ut politikerns namn när denne önskar att förbli anonym?

 2. Hejsan Torbjörn,

  Vilken riksdagspolitiker som ger Riksdagens UtredningsTjänst i uppdrag att utreda en extrem konspirationsteoris verklighetsbakgrund bör givetvis inte undanhållas offentligheten. Det rör sig ju dessutom om offentliga handlingar. Hur skulle det se ut om våra politiker krävde att få vara anonyma i tid och otid? Skulle Fredrik Reinfeldt kunna kräva anonymitet när han granskas för något beslut han fattat eller något han sagt? Knappast.

 3. Hej Torbjörn! Varför har du tidigare lagt ut privatpersoners namn när de önskat förbli anonyma?

 4. Vid en enkel sökning så finns i praktiken hur mycket information om chemtrail som helst. Allt ifrån parlamentet i Canada, Al Gore, fd FBI-chef m fl och ett stort antal vetenskapsmän på kända fakulteter. Självklart väcker detta frågor och då även Sverige anges som geografiskt område för aktiviteterna så är ett stort antal svenskar frågande till vad som pågår. Samtliga myndigheter vägrar svara på direkta frågor vilket nu lett till stämning till förvaltningsdomstolen(tror jag det var) Att en folkvald vill få ett klargörande via RUT ser jag som ett klart hälsotecken. Det som däremot bekymrar mig är den totala avsaknaden av sakligt svar på frågorna. Jag undrar om RUT medvetet vilseleder eller liksom flera myndigheter gjort, struntar i att svara. Att ifrågasätta rätten att fråga, är ett brott mot yttrandefriheten och demokratins grunder. Att hävda att blogginnehavaren har korrekta tankar undermineras grovt genom ovanstående text. Enfalden och den själv på tagna rätten att vara insnöad är uppenbar.

 5. Jag vill inte se en ny Egon Frid-skandal. Jag tänker på hur han förhördes av Kalla Fakta bara för att han givit sitt namn till ett upprop för en ny officiell 911-utredning.

  Det kliar förmodligen i fingrarna på en del personer att försöka sätta dit riksdagsledamoten med syftet att skrämma alla andra riksdagsledamöter att aldrig ställa relevanta frågor om chemtrails.

  Det ska inte finnas något ämne som inte kan undersökas grundligt.

 6. Tack PKJonas för att du uppmärksammar vilka knasig heter våra folkvalda vill lägga skattemedel på. Att de dessutom vill göra det anonymt är helt förkastligt.
  Torbjörn S, läs lite på den här hemsidan. Finns nog en del matnyttigt för en gammal foliehatt som du!

 7. Morgan M,

  Det påstås mycket på internet. Kan du länka till något som ger oss anledning att tro att chemtrails är verklighet så ska vi titta på det.

 8. Torbjörn S,

  Alltid lika snabba och alerta Nyheter24 har faktiskt redan hunnit nappa på nyheten.

  Det handlar för övrigt inte om att något inte ska få undersökas grundligt, det kan envar göra bäst den vill. Det handlar istället om att vi inte ska slösa gemensamma resurser på att undersöka extrema och uppenbart orimliga konspirationsteorier samt att det är ett problem om våra beslutsfattare inte har någon kontakt med verkligheten.

 9. Benjamin H,

  Ja, av alla märkligheter i detta är uppfattningen att en riksdagsledamot ska få vara anonym i sin tjänsteutövning ny för mig. Man skulle ju kunna leka med tanken att vi hade 349 anonyma riksdagsledamöter i vår riksdag. Det skulle kunna bli ett mycket intressant experiment.

 10. Bra att detta kommer upp till ytan, vore intressant att se uppföljning på detta, hur MP ställer sig till detta myndighets(miss)bruk och deras officiella ställning, samt om dom tänker kontrollera att sånt här inte händer i framtiden.

  Bra blogg i övrigt!

  Peace n´ love

 11. Joel,

  Tack så mycket. Ja, förhoppningsvis kommer fler än Nyheter24 att ta upp detta och sätta lite tryck på Miljöpartiet. För trots att Miljöpartiet tagit flera steg åt rätt håll de senaste åren så har de tveklöst fortfarande problem med att vissa av deras företrädare har ett alltför lättsinnigt förhållande till verkligheten och partiet skulle verkligen behöva jobba ännu hårdare med frågorna.

 12. Torbjörn Sassersson har inte rätt att bli upprörd över att någons anonymitet blir röjd. Han outade mig; Spito på nätet trots att jag ville vara anonym. Hycklare.

 13. Spito du är åtminstone en halvoffentlig person eftersom du har en hög svansföring som ordförande i din lokala skeptikerförening.

 14. Och en riksdagsledamot är inte ens att betrakta som en halvoffentlig person och därmed förtjänar att vara anonym?

  Jag är en vanlig nätdebattör. Jag har aldrig trakasserat någon eller outat någon som har valt att vara anonym på nätet. Jag har både haft allierade som motdebattörer som känt min identitet men som valt att respektera min önskan att ha en separat nätidentitet.

  Du styrs inte av principer vem som har rätt att vara anonym eller inte Torbjörn. Du försöker skydda dem som står dig nära och du försöker skada dem som säger emot dig. Jag är beredd att ta dig på allvar den dagen du är beredd att stå rakt och försvara en motståndares rätt till nätanonymitet. Tills dess är det uppenbart att du är en hycklare utan principer.

 15. Men Spito av vilka tror du jag lärt mig? Av dig och dina skeptikerkollegor från VoF. Ni sätter upp era egna regler som gäller alla ni ogillar, men helst inte er själva, eller hur? Jag bara följer era regler.

  För hyggligt folk gäller humana regler. För VoF-skeptiker gäller VoF-regler.

 16. Ja, du, Torbjörn. Om man slår upp ordet ”hycklare” i valfri ordbok, så finns där en bild på din fula nuna.

  Du har exempelvis publicerat listan över Gesus Petterson’s facebookvänner på din blogg NewsVoice tidigare, en lista i vilken jag figurerar. Du vet, den där listan som du också skickade till din pojkvän Börje Peratt, som han fortfarande har på sin blogg.

  Vi har aldrig bett om att få våra namn publicerade av varken dig eller din psyksjuka hantlangare Börje Peratt, men lik förbannat så fanns listan publicerad AV DIG på DIN BLOG NewsVoice en stund på jorden.

  Ingen av de som figurerar på denna lista har blivit kontaktad innan publicering. Varken av dig eller av Börje.

  Du är en riktig pissmyra, Torbjörn.

 17. Jag funderar mest på hur denna fråga kan hamna i riksdagen? Det förutsätter på något sätt att det finns en konspiration bland ALLA som har någon insyn. Detta i sig torde ju få åtminstone de halvgalna att backa.

  Helt okej om någon vill lägga tid och pengar på att undersöka vad som helst, men inte MINA pengar. Det kan ju dessutom inte vara speciellt svårt att FAKTISKT undersöka hur det ligger till, jag kan komma på ganska många sätt hur jag skulle kunna göra det. Fast det är klart, om man inte vill hitta sanningen, utan ”sanningen” så bör man ju undvika att göra det på ett vettigt sätt.

  Vem är denna Torbjörn? Är det ytterligare en person som drabbar oss pga nedskärningarna i Psykvården?

 18. Jadu Torbjörn, du har ju hållit på med outning av privatpersoner du inte gillat i minst 8 år. För egen del har jag ingen aning om vem som ”började”, men oavsett det, tycker du att det är professionellt att just du gör så med tanke på ditt arbete som rykteshanterare på nätet? Eller är det sådana metoder du använder och rekommenderar?

  Torbjörn: ”Det ska inte finnas något ämne som inte kan undersökas grundligt.”

  Utom vem som beställt RUT-tjänster uppenbarligen, vilket dessutom i detta fall är helt offentligt.

 19. Vem är det som på fullaste allvar säger att 911 bara är en konspirationsteori och att chemtrails inte kan finnas, för det är så otroligt… Ja det är OTROLIGT: Läs på lite vad HAARP är och står för, så ser ni att chemtrails är större och globalare än ni alla vågar tro på… eller vill önska. Detta är ingen konspirationsteori, inte mer än att Konsum finns… I Sverige har vi tendenser att inte riktigt ta stora problem på fullt allvar, det är ju tur att delar av senaten i USA och många av dom styrande tar detta på fullaste allvar.

 20. Hej Idiot,

  Tack för videolänken. Jag ser ett klipp där en stackars förvirrad dam sitter och pratar om konspirationer och visar lite bilder hon tagit på moln och kondensstrimmor. Av någon outgrundlig anledning låter de henne tala i FN. Det blir tyvärr aldrig mer konkret än lite bilder på himlen men tack ändå.

 21. Om jag kunde bevisa detta och detta blev stoppat, vems hjärtlungmaskin tror du då stängs av… utan förvarning! Detta är så stora saker så detta är det ingen som drar ner byxorna på ostraffat. Lär på om HAARP och vad dom sysslar med, så är ju Chemtrails bara ett steg på den vägen. Ett måste så att säga. Sen att bara ta hennes grejer som ”liten tant i FN”, ja då kanska men inte ser helheten. Detta debatteras på HÖG nivå… detta är inte bara en eller två foliehattar som sitter och grubblar på. Detta är lite större än så… ungefär som 911!

 22. Ännu några nätpublikationer har hakat på nyheten om chemtrailsutredningen:

  Sveriges mesta undergångsbloggare Lars Wilderäng har skrivit ett kort inlägg om chemtrailsgate.

  Även The Local har skrivit en artikel där Lindholm verkar ursäkta sig med att han ville ha svar som han kunde använda för att lugna oroliga personer som ringde honom. Man kan dock undra varför Lindholm i så fall inte nöjde sig med den första utredningens svar att chemtrails kunde avfärdas som en konspirationsteori. Varför ville han ha ännu en utredning? Dessutom var den andra frågeställningen i det första utredningsuppdraget ställd som att fenomenet faktiskt existerade. Om det dessutom nu var så att han bara ville ha lite underlag för oroliga medborgare kan man också undra varför det var så viktigt att han skulle vara anonym.

  Torbjörn Sasserssons alternativa nätpublikation Newsvoice har skrivit en artikel om den mediala uppmärksamheten. Newsvoice skriver:

  Riksdagsledamoten som ställde relevanta frågor om chemtrails till Riksdagens utredningsstjänst (RUT) chikaneras i flera medier för att denne ställde ”förbjudna frågor”. Beteendet är obehagligt. Först ut med att avslöja identiteten på ledamoten är ”voffaren” PK Jonas som lägger ut namn och foto på sin blogg: ”PK Jonas – Politiskt korrekta tankar i min hjärna”.

  PK Jonas lägger under sitt rätta namn Jonas Karlsson även ut sin artikel på föreningen Vetenskap och Folkbildnings blogg (VoF). Jonas Karlsson investerar självklart sin energi på att misskreditera riksdagsledamoten.

  Därefter hakar medierna på.

  (Webcite) (Freezepage)

 23. Bra skrivet och bra resonerat som vanligt PKJonas. Det verkar inte finnas någon gräns för tokigheterna men det är bra att de lyfts fram så det potentiellt kan bli bot och bättring. Kanske den förvirrade Jan Lindholm nu kan räddas undan foliehattarna.

  Det är verkligen synd att MP har så mycket av dessa tokerier. Något som varje val får mig att lägga min röst på annat håll.

 24. Morgan M,

  Jag ser ett screenshot med Dennis Kucinichs misslyckade Space Preservation Act i vilken han försökte förbjuda rymdbaserade vapen, varav flera fantasivapen, som till exempel ”extraterrestrial weapons”. Vad vill du ha sagt med det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *