Antivaccinationsrörelsen – PKJonas

Antivaccinationsrörelsen missionerar i Afrika

I Sverige har vi länge varit förskonade från den aggressiva antivaccinationspropaganda man stundtals sett i andra delar av Europa. På sistone tycks det mig dock som om det börjat röra på sig bland de spruträdda även i Sverige. En av de mest högljudda kritikerna av vaccinationer är Linda Karlström, redaktör på antivaccinationssajten vaccin.me. Häromdagen kom det ett oväntat litet pressmeddelande från sajten.

Pressmeddelande: Vaccin.me vill nå 115 miljoner fransktalande afrikaner


Vaccin.me vill nå ut till större grupper som misstänks sakna kunskap om vaccinernas risker och ineffektivitet. Vi vill därför nå så många som möjligt inom det fransktalande Afrika för att öka kunskapen om riskerna och för att stimulera den öppna debatten.

Datum: 5:e februari 2012

Vi har beslutat att öka spridningen av forskning och beprövad erfarenhet kring vaccinernas biverkningar och ineffektivitet till Afrika.

[…]

Hela 21 länder i Afrika har franska som primärt språk. Ytterligare 10 länder använder franska i hög grad. Totalt talar cirka 115 miljoner människor franska i Afrika enligt ”Organisation internationale de la Francophonie”. Vi når dem genom nya kontakter i Afrika.

Nu lär det antagligen bara vara vilda fantasier att man ska kunna påverka någon genom denna kampanj. Oroande är det i vilket fall som helst. Att vända sig mot Afrika är faktiskt på sätt och vis allvarligare än förvillarverksamheten hemma i Sverige. Att sprida sin skräckpropaganda i vår del av världen är en sak. Förvisso har vi haft utbrott av både polio och mässling i modern tid i Sverige bland antroposofer, en grupp där man är skeptisk mot vaccinationer, men vi är numera tämligen förskonade. Här är nämligen de som låter sig duperas av antivaccinationsrörelsen oftast säkra ändå tack vare att så stor del av befolkningen fortfarande är vaccinerade. I Afrika däremot skulle det vara annorlunda, där har man länge kämpat för att pressa upp vaccinationsgraden och man har dessutom en sjukvård som är sämre rustad om någon skulle insjukna.

Det är förvisso mycket möjligt att antivaccinationspropagandan får svårare att bita på afrikanerna då de till skillnad från oss har sjukdomarna det handlar om i färskt minne eller kanske direkt inpå sig.

Vaccin.me:s tilltag får mig för övrigt osökt att tänka på den amerikanska kristna högerns afrikanska turné för att motarbeta homosexuellas rättigheter häromsistens efter att ”homolobbyn” flyttat fram sina positioner på hemmaplan. Är det motigt därhemma kan man alltid leva rövare i Afrika med sina svaga stater och institutioner. Jag avstår från att påstå att det finns några andra likheter mellan kristna högern och antivaccinationsrörelsen än att de byter spelplan när det känns tungt, jag ägnar mig inte åt ”guilt by association”.

Om vaccin.me:s lilla Afrikakampanj faktiskt skulle lyckas stoppa vaccinationer och det tråkigt nog visar sig att vaccinationerna räddade massor av afrikanska barns liv så borde det rimligen kännas ganska trist för Karlström & co. Något säger mig dock att de skulle köra på med samma blinda envishet som tidigare utan att låta sig bekymras det minsta.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Vetenskap, Medicin, Vaccination, Antivaccinationsrörelsen, Afrika, Linda Karlström, Antroposofi.