John of God akt 12: Feministisk riksdagskandidat arrangerade resor till sexövergreppsanklagad charlatan

På plats elva på Feministiskt Initiativs riksdagslista återfinns den för denna blogg bekanta Inez Abrahamsson. Hon är ju en av de som arrangerat healingresor till den hänsynslöse brasilianske charlatanen John of God som påstås kanalisera sedan länge döda läkare och helgon. I och med att resorna kritiserades i media för ett antal år sedan blev hon tvungen att snabbt städa sitt healingreseföretag Weforyous hemsida från potentiellt lagstridiga underförstådda påståenden om hur man kunde bli frisk från svåra sjukdomar, såsom cancer, genom att köpa en resa. Städningen av hemsidan innebar dock inte någon avbön utan Inez kom att vara den som skarpast gick ut och försvarade healingresorna, bland annat i en minidebatt mot Sven-Ove Hansson i P4 Extra. Hon kom också att PO-anmäla Västerbottens-Kuriren för deras kritiska reportage om hennes företag, vilket dock inte ledde någonstans.

Att vara med och bedra svårt sjuka personer är såklart illa nog. Dock måste det utöver det anses vara mycket kontroversiellt att ett feministiskt parti har en riksdagskandidat som arrangerat resor för sårbara människor till en för sexuella övergrepp anklagad bedragare. Vill man veta mer om de sexövergrepp John of God anklagats för så kan man bland annat titta 13:45 in i denna granskning av John of God som 60 Minutes Australia gjorde för några år sedan. Reportaget ger inte någon särskilt smickrande bild av det brasilianska transmediet.

Det verkar förvisso som att Inez inte längre anordnar några resor till John of God men enligt hennes hemsida så är hon i färd med att skriva en bok om healingresorna till Brasilien så hon verkar inte ha omprövat verksamheten.

Vem vet, eventuellt kommer resor till en ökänd brasiliansk bedragare som påstår sig vara kanal för andar och behandlar patienterna genom att skrapa deras ögonglober, skära i deras bröst, stoppa upp vassa föremål i näsorna samt utöver det ta sig en hel del friheter att vara en del av Feministiskt Initiativs sjukvårdsreformer framöver.

       

       

4 reaktioner på ”John of God akt 12: Feministisk riksdagskandidat arrangerade resor till sexövergreppsanklagad charlatan”

 1. Vilket riksdagsaspirerande partier har, enligt dig, flest woowoos?

  Så här spontant – jag har inte gjort någon undersökning om detta – verkar MP och FI ligga bra till i en sådan sammanställning.

  Är du av samma åsikt, herr PK-Jonas?

 2. Hejsan,

  Jag har lite dålig koll på Feministiskt Initiativ måste jag erkänna. Kanske är de så färska att de fortfarande är väldigt formbara vad gäller sådant som alternativmedicin mm som inte hör till deras centrala intresseområde.

  Att Miljöpartiet är de i riksdagen som varit mest öppna för sådant som alternativmedicin och irrationell GMO-kritik är väl allmänt känt, vilket inte hindrat mig från att rösta på dem ibland. Mitt allmänna intryck är dock att partiet bättrat sig ordentligt de senaste åren. Ska bli spännande att se om de får någon pseudovetenskaplig falang i riksdagen efter nästa val och hur stor den isåfall blir.

 3. Hej igen, PKJonas!

  Jag läser idag följande telegram från nyhetssajten Omni.se:

  Kvinnor anklagar healer för sexuella övergrepp

  Flera kvinnor i Brasilien har trätt fram och anklagat den internationellt kände healern Joao Teixeira de Faria för sexuella övergrepp. Det rapporterar AFP med hänvisning till ett inslag på den brasilianska tv-kanalen Globo.

  En holländsk koreograf identifierad som Zahira Leeneke Maus och nio anonyma brasilianska kvinnor berättar för tv-kanalen att Faria bland annat ska ha tvingat dem att utföra oralsex på honom.

  Enligt kvinnorna ska healern, som även är känd som ”Joao of God”, ha sagt att det skulle bota dem från sjukdomar och att det var det enda sättet för honom att föra över sin ”renande energi” till dem.

  Faria nekar till anklagelserna. (What a surprise! = ett tillägg gjort av mig.)

  Bland referenslänkarna till nyhetstelegrammet finns bl a ett artikeltips som handlar om en kvinna som behandlades av John of God för bröstcancer. Denna kvinna hotades senare med att hennes sjukdom skulle komma tillbaka, ifall hon inte gick med på olika ”aktiviteter” som Faria krävde och ville ha av henne.

  Så man kan ju fundera lite över hur feministen Inez Abrahamsson, hon som anordnat healingresor till John of God, tänker och känner i dag.

  Vem vet, hon kanske planerar nya resor till John of God i Brasilien? Eller vad tror du, PKJonas?

 4. Hejsan, tack för tipset. Är ju långt ifrån första gången John of God anklagas för sådana här saker och det verkar som att det enda som kommer att stoppa honom är hans tilltagande ålder. Nyttiga idioter som vill arrangera resor till honom verkar det ju inte finnas någon brist på.

  Vad gäller Inez så finns det inga tecken på att hon kommer att arrangera fler resor till John of God. Hon verkar ha gått vidare i sitt sökande och det hon verkar brinna för just nu är Bowens familjesystemteori vilket väl måste sägas vara ett fall framåt jämfört med att arrangera resor till hänsynslösa charlataner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *