Jan Lindholm – konspirationsteoretikernas go-to guy i riksdagen – PKJonas

Jan Lindholm – konspirationsteoretikernas go-to guy i riksdagen

Via bloggen Jag vill vara farlig har jag hittat bloggen som tillhör Sven Anér, den verklige veteranen bland de privatspanare som försöker lösa Palmemordet. Han har inriktat sig på det så kallade polisspåret och påstår sig till och med veta vem som den ödesdigra natten höll i mordvapnet i korsningen Sveavägen – Tunnelgatan. Enligt Anér var det Anti Avsan, då polis, sedermera domare och riksdagsman för Moderaterna. Nu är Anér förvisso inte ensam om att peka ut Avsan som Palmes mördare, det finns faktiskt även andra i den konspirationsteoretiska svängen som också gör det.

Man behöver bara läsa några av de senaste inläggen på Anérs blogg för att inse att de är skrivna av en mycket förvirrad människa. Med tiden tycks hela världen omkring Anér ha blivit involverad i konspirationen mot honom och hans försök att avslöja Palmes mördare. Bland andra är UppsalaTidningen, Eriksbergs vårdcentral samt elektronikbutiken Alina i Uppsala involverade i den stora konspirationen.

När jag satt och skummade igenom de långa och ganska förvirrade inläggen dök då och då ett bekant namn upp, nämligen den miljöpartistiske riksdagsmannen Jan Lindholms. Jag har ju tidigare skrivit om det anmärkningsvärda i att Lindholm gett Riksdagens UtredningsTjänst i uppdrag att utreda förekomsten av så kallade chemtrails, en extrem konspirationsteori.

Det tycks mig faktiskt som om Anér och riksdagsman Lindholm haft en del kontakt rörande Palmemordet, polisspåret och Avsans inblandning. Bland annat redogör Anér på sin blogg för vad Avsan av allt att döma privat sagt till Lindholm i riksdagens korridorer.

Inte bara det, kontakten mellan Anér och Lindholm verkar till och med ha gett avtryck i den senares arbete i riksdagen. I en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask i slutet av förra året rörande Palmemordet nämner Lindholm just Sven Anér:

Ett stort antal så kallade privatspanare har önskemål om att få ta del av hemligstämplat material för att kunna bevisa sina slutsatser. Exempelvis skulle kanske det material som den numera avlidne Olle Alsén berättat för kollegan Sven Anér om samt andra förhörsprotokoll som Anér förvägrats tillgång till kunna föra frågan framåt.

Ännu ett exempel på hur Anérs idéer letat sig in i riksdagsarbetet är det Anér anser vara det främsta argumentet för att Avsan faktiskt är Palmes mördare, och som han ofta upprepar på sin blogg:

Jag får ju ofta frågan vilket jag anser vara det tyngsta indiciet mot Avsan, och jag brukar svara: att jag inte har blivit stämd. Jag brukar testa med goda vänner: Hur skulle du ha gjort om du varit oskyldig? Hållit tyst? Svaren har alltid blivit: Självfallet inte. Vore beskyllningen utan grund skulle jag självfallet ha sett den som grovt förtal. Och stämt.

I en interpellation till justitieminister Beatrice Ask 2009 i vilken Jan Lindholm tog upp polisspåret i allmänhet och anklagelserna mot Avsan i synnerhet kom Lindholm som av en händelse att till punkt och pricka upprepa just denna Anérska käpphäst:

Att en känd författare öppet anklagar en högt uppsatt representant för rättsväsendet för att vara Palmemördaren utan att någon rättsvårdande instans tycks reagera uppfattar många som att makteliten inte vill att en rättslig prövning av detta utpekande prövas. Jag har uppfattat att många tar denna tystnad som ett indirekt erkännande. Detta om något är ägnat att gräva rättssamhällets grav.

[…]

Avser ministern att vidta någon åtgärd med anledning av att en högt uppsatt företrädare för landets rättssystem, en domare, öppet i medierna utpekas som statsministermördare?

Vad Sven Anér beträffar så är det inte mycket att orda om. Att Anti Avsan inte ser någon mening i att stämma en uppenbarligen gravt förvirrad människa för förtal är ändå fullt förståeligt. Mer anmärkningsvärt är att Jan Lindholm i sitt arbete i riksdagen, i interpellationer och formella frågor till justitieministern, tycks göra sig till kanal för konspirationsteoretiker. Att han dessutom i interpellationerna och frågorna antyder att en kollega i riksdagen har begått mordet på Palme gör knappast saken bättre.

Det är ju i så fall inte första gången som Lindholm låter sig göras till kanal för suspekta intressen. När jag skrev om hur Lindholm gav Riksdagens UtredningsTjänst i uppdrag att utreda chemtrails framkom ju att det i riksdagens lokaler förekommit mystiska möten där man tillsammans formulerade frågeställningarna till Riksdagens UtredningsTjänst. Förutom Lindholm var den ende kände deltagaren på de mötena redaktören för den alternativa och konspirationsteoretiska nyhetssajten Newsvoice. Detta gör att man frågar sig huruvida Jan Lindholm är något av konspirationsteoretikernas go-to guy i riksdagen? Det är tydligen han man vänder sig till om man vill låta sin konspirationsteori dryftas i vårt riksdagshus.

Anér är hur som helst nöjd med Lindholms insatser och i ett öppet brev till Maria Wetterstrand som han publicerat på sin blogg prisar han Lindholm för dennes arbete i riksdagen med att bringa klarhet i Palmemordet:

Maria jag har under 23 års arbete med denna affär, varav de tre senaste med Avsan i centrum, aldrig sett minsta tecken på att miljöpartiet eller någon av dess representanter någonsin funnits på minsta sätt involverad i Palmeaffärens irrgångar. Däremot har ju Jan Lindholms (mp) aktioner varit ytterst viktiga för den framtida utvecklingen. Kunde inte miljöpartiet då verkligen gå i bräschen för den upprensning som i dag ter sig absolut nödvändig?

Avsan tycks för övrigt vara mycket medveten om Lindholms roll som Anérs kontaktperson i riksdagen då han genom Lindholm tydligen ska ha skickat hälsningar till Anér om att sluta upp med sina konspirationsteorier eftersom det upplevdes som jobbigt för Avsans familj.

Avslutningsvis, en fråga som är till synes totalt oväsentlig men som jag grunnat en hel del på när jag skrivit detta inlägg är huruvida Jan Lindholm och Anti Avsan hejar glatt på varandra när de möts i riksdagens korridorer?

Jan Lindholm
Jan Lindholm
(Bildkälla: Wikimedia commons, Foto: Miljöpartiet de gröna)

Tidigare inlägg på denna blogg om Jan Lindholms flörtande med konspirationsteorier:
I det första inlägget skrev jag om hur Lindholm gett Riksdagens UtredningsTjänst i uppdrag att utreda chemtrails, en extrem konspirationsteori.
I det uppföljande inlägget skrev jag om frågorna Lindholm fick av media angående chemtrailsutredningarna och luckorna i hans svar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Jan Lindholm, Konspirationsteorier, Palmemordet, Riksdagen, Miljöpartiet, Uppsala.

       

       

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *