Första maj i Uppsala anno 2014 – PKJonas

Första maj i Uppsala anno 2014

Som vanligt såg jag till att ta mig ut på första maj. Det var ovanligt kylslaget och på sina ställen låg det faktiskt snö på backen. Det kändes dock ändå att det på något sätt var vår i luften, en röd vår som lovade regeringsskifte. Fler människor än vanligt demonstrerade och Vänsterpartiet hade fått ihop ett imponerande långt demonstrationståg som nästan tycktes sträcka sig från Vaksala torg upp till Slottsbacken.

När Vänsterpartiets tåg kom upp till Slottsbacken kom deras blodröda fanor att avteckna sig mot den nyfallna snön i sluttningen. På grund av de senaste dagarnas värme hade träden slagit ut och de klargröna skotten lyste också upp sammankomsten. Denna kontrasternas färgprakt symboliserade kanske vad som komma skulle, det röda och det gröna vår nya regering och det vita att vi äntligen skulle få vända och börja på ett nytt blad efter åtta långa år.

Vänsterpartiet mot Slottsbacken

Vänsterpartiet uppför Slottsbacken

Vänsterpartiet i Slottsbacken

Vänsterpartiets förstamaj-möte

Vänsterpartiet förstamaj-tal

Vänsterhund
Vänsterpartiet var nog det parti som inte bara hade flest människor i sitt demonstrationståg, utan också klart flest hundar.

Det var nog dock inte bara ett kommande regeringsskifte som gjorde att många var spända av förväntan denna första maj. Vi var nog också en del som gått och undrat om Kommunistiska Partiet skulle ha den nordkoreanska fanan i täten av sitt demonstrationståg i år. Efter att i flera år haft den ökända diktaturens flagga i tågets främsta led försvann den ju plötsligt förra året. Var det bara någon som försovit sig eller var det ett trendbrott? I år skulle vi få svaret och det visade sig att den nordkoreanska fanan fortfarande var puts väck, ett trendbrott alltså!

Kommunistiska Partiet anno 2014
Kommunistiska Partiet ställer upp utanför Stadsbiblioteket anno 2014

Nordkoreanskfangraf
Statistikkällor: (Första maj 2011: 1 st nordkoreansk fana), (Första maj 2012: 1 st nordkoreansk fana), (Första maj 2013: 0 st nordkoreanska fanor).

Det är ju förhållandevis många som har demonstrationståg i Uppsala första maj. Sedan tidigare är det Kommunistiska Partiet, Syndikalisterna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. I år kunde Feministiskt Initiativ räkna in sig i skaran och det märktes att det nog faktiskt började bli lite trångt på Uppsalas gator. Exempelvis krockade Vänsterpartiets tåg med Feministiskt Initiativs och de senare fick göra halt ett slag innan polisen tillät dem fortsätta. I videon nedan kan man se de två demonstrationstågen passera varandra på samma gata. Feministiskt Initiativ tågar åt vänster och Vänsterpartiet åt höger.

Tidigare år har jag hängt rätt mycket på Kristdemokraternas manifestation för familjen. Nu gick jag bara förbi där ett kort slag. Hann dock med att höra EU-parlamentskandidaten Ebba Busch komma med det mest EU-negativa uttalande jag hört hitintills: ”Jag anser att en av EU:s kärnuppgifter är just den gränsöverskridande brottsligheten.” Nja, att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten var kanske vad hon egentligen menade var en av kärnuppgifterna.

Någon skulle för övrigt verkligen behöva hitta på lite nya ramsor och slagord. Den småpubertala ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!” var det flera demonstrationståg som skanderade, bland annat Syndikalisterna vilket man kan lyssna till i videon nedan.

Syndikalisterna hade också de klart sämsta högtalarna av de inblandade och de borde verkligen skramla ihop till en ny ljudutrustning.

Det sista första majmötet jag besökte var Socialdemokraternas. De håller numera till i Parksnäckan i Stadsparken. Tidigare hade de sina första maj-möten på Vaksala torg men på det vidsträckta torget tenderade ju deras möten att se löjligt små ut och det var väl antagligen därför de flyttade.

Socialdemokraterna i Parksnäckan

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, Första maj, Uppsala, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet, Feministiskt Initiativ, Socialdemokraterna.

       

       

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *